Ett fint julbordstillbehör eller som en trevlig juldagslunch med en sallad och lite knäckebröd till.
Cirka 4 portioner:
500 g fryst grönkål
250 g kvarg
1 dl vispgrädde
1 ägg
100 g riven ost, t ex juledamer eller Västerbotten
+ ca 50 g extra till gräddning
1 krm finriven muskotnöt
1 tsk salt
1 krm peppar
Masserad grönkål:
ca 50 g färsk grönkål
2 msk olivolja
1 msk saft av citron
1 dl granatäppelkärnor
salt och peppar
Ett fint julbordstillbehör eller som en trevlig juldagslunch med en sallad och lite knäckebröd till.
Sätt ugnen på 200°. Tina och krama ur grönkålen. Rör ihop den med alla ingredienser i en bunke. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Strö över extra ost. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter tills den har fått fin färg. Repa under tiden färsk grönkål i små bitar. Massera in olivolja och citronsaft. Salta och peppra. Strö över granatäppelkärnor. Toppa gratängen med kålen eller servera vid sidan av.
Tips!
Grönkålsformen är fin på julbordet tillsammans med skinka och köttbullar.