Servera grytan med frasiga parmesanbröd och kokta haricots verts, eller variera den mustiga såsen till pasta eller bulghur.
4 portioner:
1 aubergine
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 msk salt (ej flingsalt)
1 dl olivolja
1 kruka färsk basilika
400 g finkrossade tomater
1 vatten
salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
½-1 baguette (ca 12 skivor)
smör
1 vitlöksklyfta
riven pecorinoost (eller parmesan)
Bönor:
ca 100 g färska haricots verts
Servera grytan med frasiga parmesanbröd och kokta haricots verts, eller variera den mustiga såsen till pasta eller bulghur.
Sätt ugnen på 225° och grill. Skär auberginen i centimeterstora tärningar. Lägg i en form eller på en bricka. Strö över ca 1 tsk av saltet och ställ åt sidan i cirka 20 minuter. Skiva baguetten och lägg ut på plåt. Bred på lite smör och gnugga med vitlök. Strö över ost. Skala och hacka lök och vitlök till grytan. Klappa auberginen med hushållspapper (så att en del av vätskan försvinner). Fräs aubergine, lök och vitlök i oljan med hälften av basilikabladen i ett par minuter på medelvärme. Tillsätt tomater och vatten. Salta och peppra. Låt koka på svag värme i 15-20 minuter.
Koka bönorna i 2 minuter i saltat vatten (det är gott om de är krispiga). Skölj hastigt i kallt vatten. Grilla bröden i ugnen i 2-4 min.Servera grytan med bröd och bönor.
Foto: Lina Eriksson
Tips!
Även salvia eller annan medelhavskrydda passar bra i grytan.