Om man vänder strömming i rågmjöl och blir den härligt frasig. Att fylla strömmingsfiléerna med dijonsenap ger lite hetta, men det blir gott med svensk senap också. Syran och sötman i kålen bryter av perfekt mot fisken. Och moset gör du förslagsvis av vad du har hemma. Eller lägg fisk och sallad på en rejäl bit knäckebröd istället.
4 portioner:
600 gströmmingsfiléer
1 tsk salt
2 krm peppar
4 msk valfri senap
1 dl finhackad dill
2 dl grovt rågmjöl
2–3 msk smör och neutral rapsolja, till stekning
Kålsallad med lingon:
300 g kål, t ex spetskål
1/2 gurka
2 msk neutral rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
2 msk honung
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 dl lingon
Till servering:
valfritt mos, t ex potatismos,
eller en rejäl bit knäckebröd
Om man vänder strömming i rågmjöl och blir den härligt frasig. Att fylla strömmingsfiléerna med dijonsenap ger lite hetta, men det blir gott med svensk senap också. Syran och sötman i kålen bryter av perfekt mot fisken. Och moset gör du förslagsvis av vad du har hemma. Eller lägg fisk och sallad på en rejäl bit knäckebröd istället.
Finstrimla kålen. Skär gurkan i små tärningar. Blanda kål och gurka i en bunke. Krama in olja, vinäger, honung, salt och peppar. Vänd ner lingonen.
Klipp av ryggfenan på strömmingsfiléerna. Lägg dem med skinnsidan nedåt på köksbänken. Salta och peppra och bred på senap. Strö över hälften av dillen, strö resten av den på salladen. Vik ihop varje filé på längden och vänd dem i rågmjöl. Stek i smör 2–3 minuter på varje sida. Servera med kålsallad och valfritt mos.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Tips!
Blanda gärna upp potatisen i moset med till exempel palsternacka, morot eller rotselleri