En helt igenom vegetarisk middag för många. Går enkelt att göra vegansk om man önskar! Medan blomkålen bakas i ugnen finns det gott om tid att duka och göra i ordning tillbehören. Allt går annars bra att förbereda, som att till exempel mosa ihop kryddsmöret och gnida in i blomkålen, men baka den lagom tills den ska ätas. Även majonnäs och sallad kan tillagas i god tid innan, men tillsätt äpplen precis på slutet så att de inte mörknar.
8 personer:
3 blomkålshuvuden
1 hel vitlök
ett par rejäla kvistar färsk rosmarin
4 stjärnanis
Kryddsmör:
250 g rumsvarmt smör
(eller 50/50 vegetabiliskt margarin & olivolja)
1 msk hela fänkålsfrön
1 tsk malda nejlikor
2 tsk malen gurkmeja
1 tsk chiliflakes
2 tsk salt
Cheddarmajonnäs:
4 msk spad från kikärterna
1 dl riven, hårdost som cheddar eller julost
(eller veganskt alternativ)
1 dl hackad bladpersilja
2 tsk äppelcider- eller rödvinsvinäger
2 tsk dijonsenap, gärna grovkornig
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 dl raps- eller solrosolja
Sallad:
300 g orzomix, matvete eller bulghur
1 förp. kikärter (spara spadet) 380 g
2 juläpplen
ca 10 torkade aprikoser
1 knippe bladpersilja
1 dl salta marconamandlar eller rostade solrosfrön
1 dl granatäppelkärnor
gärna ett par matskedar kapris
en skvätt olja och vinäger
salt och svartpeppar
En helt igenom vegetarisk middag för många. Går enkelt att göra vegansk om man önskar! Medan blomkålen bakas i ugnen finns det gott om tid att duka och göra i ordning tillbehören. Allt går annars bra att förbereda, som att till exempel mosa ihop kryddsmöret och gnida in i blomkålen, men baka den lagom tills den ska ätas. Även majonnäs och sallad kan tillagas i god tid innan, men tillsätt äpplen precis på slutet så att de inte mörknar.
Sätt ugnen på 175°. Lägg blomkålen i en långpanna. Plocka loss och banka till vitlöksklyftorna, låt gärna skalet vara kvar. Lägg dem runt blomkålen med rosmarin och stjärnanis. Mortla kryddorna till kryddsmöret lätt. Mosa ihop kryddsmöret och gnid in i blomkålen. Baka i mitten av ugnen i 1 1/2-2 timmar tills de har fått fin färg. Ös med kryddsmöret ett par gånger under tiden den tillagas.
Gör under tiden blomkålen är i ugnen kikärtsmajonnäs och sallad. Blanda ihop kikärtsspad med ost, persilja, vinäger, senap, salt och peppar. Mixa ihop hastigt och tillsätt sedan oljan i en tunn stråle under mixning till en slät, luftig majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt att mogna.
Koka orzomix, matvete eller bulghur enligt anvisning på förpackningen. Skölj kikärterna. Strimla äpplen och aprikoser. Hacka persilja och mandlar. Blanda ihop alla ingredienser till salladen. Ringla över lite valfri olja och vinäger. Salta och dra några rejäla tag med svartpepparkvarnen. Häll ut hela salladen direkt i långpannan, eller servera den i en salladsskål vid sidan av.
Smaklig spis!
Foto: Sanna Blåvarg