Rabarberflarn till många

Det här är en otroligt smart och enkel tårta att göra när man har ont om tid men ändå vill bjuda på något som man har bakat själv. Rulla ut förbered smördegen i god tid, men grädda den strax före servering, ett smördegsflarn ska vara frasigt och nygräddat.

Cirka 8 personer:

1 rulle kyld smördeg

1 ägg, lätt uppvispat

2 msk råsocker

1 tsk mortlade kardemummakärnor

ca 1 liter vaniljglass

myntablad eller andra fina blad

 

Rabarber:

400 g rabarber

1 dl strösocker

 

Det här är en otroligt smart och enkel tårta att göra när man har ont om tid men ändå vill bjuda på något som man har bakat själv. Rulla ut förbered smördegen i god tid, men grädda den strax före servering, ett smördegsflarn ska vara frasigt och nygräddat.

Skär rabarbern i ca 6 cm breda bitar. Lägg i en kastrull med 1-2 msk vatten. Koka i 3-4 minuter. Skaka kastrullen ett par gånger. Rör försiktigt i sockret och låt det smälta. Smaka av sötman. Låt svalna men rör inte för mycket, det är fint om rabarbern fortfarande har lite bitar. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen på en plåt och nagga den mycket väl. Pensla med uppvispat ägg. Strö över råsocker och kardemumma. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills den har fått fin färg. Låt svalna. Skiva eller skopa upp glassen på flarnet. Fördela rabarbern på, gärna ljummen. Toppa med fina blad. Servera genast.

Foto: Lina Eriksson

Jordgubbar istället?

Det är även gott, och ännu enklare, att välja jordgubbar, hallon eller blåbär istället för rabarber som topping.

Fler Härliga Recept

Klassisk lammstek

Krämig äggsallad

Exotisk champagnefrukt

Lax med forellrom

Nöttårta

Äppelpizza & punschglass

Deviled eggs

Senapssill med twist

Päronkaka upp och ner

Klar löksill med äpple

Spenatomelett i ugn

Ljummen grapesallad

Cheesecake med hasselnöt

Falafelbiffar med rödbeta

Linguine med kalvfrikadeller

Kladdkaka med whisky & salta jordnötter