Citronpaj med Italiensk maräng

Pajen är inte svår att baka, men den tar en liten stund i anspråk. Du behöver ha en hushållstermometer. Vill du ha ännu elegantare marängtoppar kan du använda en stjärntyll till din sprits.

Cirka 12 bitar:

Citronkräm:

3/4 dl saft av citron

3 ägg

3 dl strösocker

150 g smör, i små bitar

finrivet skal av 1 citron

 

Botten:

9 digestivekex

1/2 tsk mald ingefära

75 g smör

Italiensk maräng:

2 dl strösocker

1/2 dl vatten

3 äggvitor

Pajen är inte svår att baka, men den tar en liten stund i anspråk. Du behöver ha en hushållstermometer. Vill du ha ännu elegantare marängtoppar kan du använda en stjärntyll till din sprits.

Citronkräm: Blanda citronsaft, ägg och socker i en rostfri bunke (aluminium kan missfärga äggen). Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten till ett vattenbad, ställ i en termometer. Vispa lätt hela tiden tills den börjar tjockna, smeten ska vara 84°. Ta skålen från värmen, låt temperaturen sjunka till ca 45°. Rör om då och då. Mixa ner smör och citronskal väl med stavmixer.

Pajbotten: Mixa kexen till smulor med ingefära. Smält smöret och mixa med smulorna. Tryck ut väl i en pajform, 22 cm.

Italiensk maräng: Koka upp socker och vatten, låt koka till 121°. Vispa äggvitorna kraftigt. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under vispning. Vispa tills smeten är kall, i ca 10 minuter. Bred eller spritsa ut marängen på pajen. Bränn av lätt med en gasolbrännare, eller sätt ugnen på grill och högsta värme. Grilla högst upp i ugnen under grillelementet med ugnsluckan på glänt i ett par minuter.

 

Foto: Lina Eriksson

Välj ekologiskt!

Jag köper alltid ekologiska citroner till citronpajen.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Morot- och grapesallad

Sjyssta rårakor

Köttbullar med sommarörter

Chokladtårta med praliné

Apelsinkyckling

Vit sparrissoppa

Currysill med äpple

Små polkamaränger

Citronpaj med Italiensk maräng

Sojabönsröra

Fikonkaka med saffran

Halstrad pilgrimsmussla

Nöttårta

Päronkaka upp och ner

Späd sparrissallad med majovinägrette

Havrekex