Pajen är inte svår att baka, men den tar en liten stund i anspråk. Du behöver ha en hushållstermometer. Vill du ha ännu elegantare marängtoppar kan du använda en stjärntyll till din sprits.
Cirka 12 bitar:
Citronkräm:
3/4 dl saft av citron
3 ägg
3 dl strösocker
150 g smör, i små bitar
finrivet skal av 1 citron
Botten:
9 digestivekex
1/2 tsk mald ingefära
75 g smör
Italiensk maräng:
2 dl strösocker
1/2 dl vatten
3 äggvitor
Pajen är inte svår att baka, men den tar en liten stund i anspråk. Du behöver ha en hushållstermometer. Vill du ha ännu elegantare marängtoppar kan du använda en stjärntyll till din sprits.
Citronkräm: Blanda citronsaft, ägg och socker i en rostfri bunke (aluminium kan missfärga äggen). Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten till ett vattenbad, ställ i en termometer. Vispa lätt hela tiden tills den börjar tjockna, smeten ska vara 84°. Ta skålen från värmen, låt temperaturen sjunka till ca 45°. Rör om då och då. Mixa ner smör och citronskal väl med stavmixer.
Pajbotten: Mixa kexen till smulor med ingefära. Smält smöret och mixa med smulorna. Tryck ut väl i en pajform, 22 cm.
Italiensk maräng: Koka upp socker och vatten, låt koka till 121°. Vispa äggvitorna kraftigt. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under vispning. Vispa tills smeten är kall, i ca 10 minuter. Bred eller spritsa ut marängen på pajen. Bränn av lätt med en gasolbrännare, eller sätt ugnen på grill och högsta värme. Grilla högst upp i ugnen under grillelementet med ugnsluckan på glänt i ett par minuter.
Foto: Lina Eriksson
Välj ekologiskt!
Jag köper alltid ekologiska citroner till citronpajen.