Citronpaj med Italiensk maräng

Pajen är inte svår att baka, men den tar en liten stund i anspråk. Du behöver ha en hushållstermometer. Vill du ha ännu elegantare marängtoppar kan du använda en stjärntyll till din sprits.

Cirka 12 bitar:

Citronkräm:

3/4 dl saft av citron

3 ägg

3 dl strösocker

150 g smör, i små bitar

finrivet skal av 1 citron

 

Botten:

9 digestivekex

1/2 tsk mald ingefära

75 g smör

Italiensk maräng:

2 dl strösocker

1/2 dl vatten

3 äggvitor

Pajen är inte svår att baka, men den tar en liten stund i anspråk. Du behöver ha en hushållstermometer. Vill du ha ännu elegantare marängtoppar kan du använda en stjärntyll till din sprits.

Citronkräm: Blanda citronsaft, ägg och socker i en rostfri bunke (aluminium kan missfärga äggen). Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten till ett vattenbad, ställ i en termometer. Vispa lätt hela tiden tills den börjar tjockna, smeten ska vara 84°. Ta skålen från värmen, låt temperaturen sjunka till ca 45°. Rör om då och då. Mixa ner smör och citronskal väl med stavmixer.

Pajbotten: Mixa kexen till smulor med ingefära. Smält smöret och mixa med smulorna. Tryck ut väl i en pajform, 22 cm.

Italiensk maräng: Koka upp socker och vatten, låt koka till 121°. Vispa äggvitorna kraftigt. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under vispning. Vispa tills smeten är kall, i ca 10 minuter. Bred eller spritsa ut marängen på pajen. Bränn av lätt med en gasolbrännare, eller sätt ugnen på grill och högsta värme. Grilla högst upp i ugnen under grillelementet med ugnsluckan på glänt i ett par minuter.

 

Foto: Lina Eriksson

Välj ekologiskt!

Jag köper alltid ekologiska citroner till citronpajen.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Havrekex

Morot- och grapesallad

Kryddkringlor

Kokta ägg med romröra

Vallmofrökaka

Spritz med granatäpple & apelsin

Saffransmazarin

Havrekakor med variation

Apelsinkyckling

Apelsinkaka

Klassisk lammstek

Vårsallad med couscous

Lax med forellrom

Äppelsmulpaj med lingon

Rosépepparsill

Sega chokladcookies