Den här tårtan är bakad i två 18 centimeter stora formar, vilket gör den liten men hög. Baka i en form i taget, eller gör två samtidigt om du har flera formar.
Cirka 12 bitar:
Bottnar:
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
3/4 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
2 msk saft av apelsin
Chokladganache:
6 dl vispgrädde
400 g mjölkchoklad av god kvalité
200 g mörk choklad av god kvalité
finrivet skal av 1 apelsin
Praliné:
1 dl socker
2 msk apelsinsaft
1 dl rostade hasselnötter
Den här tårtan är bakad i två 18 centimeter stora formar, vilket gör den liten men hög. Baka i en form i taget, eller gör två samtidigt om du har flera formar.
Sätt ugnen på 175°. Smörj två små, runda formar med löstagbar kant, 18 cm i diameter. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ägg och socker riktigt ljust och luftigt i 3-5 minuter i en bunke. Smält smör och apelsinsaft i en kastrull och rör ner det i äggvispet. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och rör försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 min. tills de känns precis klara.Låt kallna.
Chokladganache: Finhacka chokladen. Koka upp grädden i en kastrull. Tillsätt choklad och rör den slät. Tillsätt apelsinskal. Fördela lika mycket i två skålar. Ställ den ena kallt i cirka 1 timme, den andra sparas till garnering.
Praliné: Smält socker och apelsinsaft i en panna på medelvärme tills sockret smält och blivit gyllene bärnstensfärgat. Lägg i nötterna och skaka runt dem lite. Häll över på bakplåtspapper. Låt kallna helt. Hacka till grova smulor.
Montering:Dela varje botten i två. Vik ett bakplåtspapper dubbelt på längden. Ställ det mot insidan av en av formarnas kanter till höga ”väggar”.
Varva bottnar och ena skålen med ganache, börja och avsluta med bottnar. Täck och ställ kallt att stelna i ca 3 timmar, men gärna över natten.
Hit går det bra att förbereda.
Ta fram ganachen i god tid och låt bli mjuk. Bred den på och runt tårtan. Garnera med hackad praliné och färska blomblad.
Foto: Sanna Blåvarg
Tips!
För blank och fin yta på tårtan, använd en palett eller stekspade som sköljs i hett vatten mellan varven när ganachen breds på.