Servera cheesecake i glas med frasiga smulor och bär. Lakritsgranulat finns i lakritsbutiker och kan även beställas på t ex lakritsroten.se
Cirka 10 portioner:
2 dl vispgrädde
400 g färskost, t ex philadelphiaost
2 krm äkta vaniljpulver
1 dl florsocker
1 1/2 dl lemon curd
Ingefärssmulor:
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
1 tsk stött kardemumma
2 krm malen ingefära
1/2 dl florsocker
1 krm salt
75 g kallt smör
Garnering:
1 liter färska bär, t ex jordgubbar och hallon
ca 1 tsk lakritsgranulat
ev passionsfrukt
ev ätliga blommor till garnering
Servera cheesecake i glas med frasiga smulor och bär. Lakritsgranulat finns i lakritsbutiker och kan även beställas på t ex lakritsroten.se
Ingefärssmulor: Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär smöret i små bitar. Nyp ihop de torra ingredienserna med smör till en grynig massa. Bred ut smulorna ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Baka i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills de har fått gyllene färg. Låt kallna. Fördela det mesta av smulorna i tio glas. Hit går det att förbereda flera dagar i förväg.
Vispa grädden. Vispa ner färskost, vaniljpulver och florsocker. Rör lemoncurd mjuk. Varva färskostcrème med klickar av lemon curd i en spritspåse (eller i en bunke om du vill klicka ut desserten i glas). Hit går det bra att förbereda en dag i förväg.
Montering: Fördela bär i glasen. Spritsa eller klicka i hälften av färskostcrèmen. Fördela det mesta av smulorna på och spritsa resten av crèmen ovanpå. Strö över det sista av smulorna och lakritsgranulat. Garnera med några ätliga blomblad och ev passionsfrukt.
Tips!
Låt bären marinera i lite färskpressad apelsinjuice.