Bakad fänkål med clementin

När grönsakerna bakas i ugnen lyfts dess sötma fram. Vitlöksklyftor som får baka hela i sitt skal, de blir helt mjälla och söta. Servera med ugnsbakad laxsida, kallrökt lax eller grillad kyckling.

4-6 portioner:

2 fänkål

500 g gulbetor

2 clementiner

1 hel vitlök

1 msk hel korianderfrö

1 tsk hela kryddnejlikor

1/2 dl olivolja

2 msk honung

2 stjärnanis

1 tsk salt

2 krm chiliflakes

 

När grönsakerna bakas i ugnen lyfts dess sötma fram. Vitlöksklyftor som får baka hela i sitt skal, de blir helt mjälla och söta. Servera med ugnsbakad laxsida, kallrökt lax eller grillad kyckling.

Sätt ugnen på 200°. Skär fänkålen i klyftor. Skala och klyfta gulbetorna. Klyfta 1 clementin och pressa ur saften ur den andra. Plocka loss vitlöksklyftorna och krossa dem lätt, behåll skalet på. Stöt kryddorna lätt i en mortel. Blanda runt allt i en ugnssäker form med olivolja, honung och saft av clementin. Salta och strö över chiliflakes. Baka mitt i ugnen i cirka 30 minuter tills de har fått fin färg och börjat mjukna. Garnera gärna med lite vackra blad.

 

 

 

Annan citrus?

Visst, apelsinklyftor går precis lika bra, men det blir en lite annan smak.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Apelsinkyckling

Melonsallad med bondbönor

Vit sparris med brynt kaprissmör

Vårsallad

Apelsinsaft

Apelsinsallad

Sallader

Spritz med granatäpple & apelsin

Citronlakrits cheesecake i glas

Bakad fänkål med clementin

Mangold med mandlar

Sallad på burk

Apelsinsallad med passion

Vallmofrökaka

Citronsnittar

Varma citrusoliver