Mangold är något man oftare hittar i trädgårdsodlingarna är i grönsaksdisken. Varför säljs det så lite? Världens godaste och blad, lättodlade som attans också. Dock åts mina upp av rådjuren...
Cirka 4 portioner:
400 g mangold, gärna olika färger
1/2 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
saft av 1/2 citron
1 dl saltrostade mandlar
ev sakurakrasse eller späda skott
salt och nymalen svartpeppar
Mangold är något man oftare hittar i trädgårdsodlingarna är i grönsaksdisken. Varför säljs det så lite? Världens godaste och blad, lättodlade som attans också. Dock åts mina upp av rådjuren...
Ansa mangolden och skär stjälken i bitar.
Koka upp rikligt med saltat vatten. Lägg i mangolden och häll av direkt. (Riktigt späd mangold behöver inte blancheras) Låt rinna av väl. Klappa med en ren kökshandduk eller hushållspapper. Fräs mangolden i olivoljan i 3-4 min. Riv i vitlöken och pressa i citron. Salta och peppra. Grovhacka mandeln. Strö den över varm eller ljummen mangold. Klipp ev över lite sakurakrasse eller andra fina skott.
Foto: Lina Eriksson
Lika god till en liten köttbit som till grillad fisk.