Lägger man ner äggen i kokande vatten och kokar dem i sex minuter så bllir de mjukkokta, alltså mittemellan lös- och hårdkokt. Litegrann beror det förstås på äggens storlek också. Att bryna kapris i smör är en riktig win-win för de båda råvarorna. Kaprisen blir lite knaprig, och smöret får en ljuvlig smak.
4 portioner:
500 g vit sparris
4 ägg
75 g saltat smör
4 msk kapris
1 dl färsk körvel
nymald svartpeppar
4 citronhalvor
Lägger man ner äggen i kokande vatten och kokar dem i sex minuter så bllir de mjukkokta, alltså mittemellan lös- och hårdkokt. Litegrann beror det förstås på äggens storlek också. Att bryna kapris i smör är en riktig win-win för de båda råvarorna. Kaprisen blir lite knaprig, och smöret får en ljuvlig smak.
Koka upp rikligt med saltat vatten till sparrisen i en vid kastrull. Tillsätt även en nypa socker. Skär bort det nedersta grövsta på sparrisen. Skala dem noga men försiktigt med en potatisskalare eller rotfruktsskalare. Lägg dem på en skärbräda och håll försiktigt i knoppen. Börja sedan att skala dem precis under knoppen och skala sedan nedåt. Akta knoppen! Lägg sparrisen i kallt vatten med lite citronsaft i så länge så att de inte mörknar. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner äggen och koka dem i sex till sju minuter. Skölj i kallt vatten. Koka sparrisen i 10-15 minuter beroende på storlek. Känn med en vass liten kniv. Om kniven går igenom med lite lätt motstånd är sparrisen perfekt! Ta upp med hålslev och låt rinna av på en ren kökshandduk. Bryn smöret tills det börjar dofta nötigt och skumma. Lägg i kaprisen. Känn doften! Lägg upp sparris och ägg på ett fat. Ringla över det brynta smöret. Strö över rikligt med färsk, hackad körvel. Peppra. Servera varmt med citron för var och en att pressa över.
Foto: Sanna Blåvarg
Sparristips!
Vit sparris behöver skalas ganska noggrant. Man kan se på den att det yttersta skalet är lite tjockare. Bort med alltihop! Det sitter en besk smak i skalet som verkligen inte gynnar den ljuvliga smaken innanför.