En enkel lasagne där sparrisen kan bytas ut mot broccoli vintertid. Vill man bjuda på lasagnen så kan man förbereda en del för att sedan laga klart den när gästerna sitter till bords. Ramslök är inte det enklaste att få tag i, så känns dig fri att byta ut den mot basilika.
4 portioner:
Ca 350 g färska lasagneplattor
500 g grön sparris (eller broccoli)
ca 250 g portabellosvamp
smör
ca 150 g g ricottaost
finrivet skal av 1 liten citron
salt och svartpeppar
Ramslökspesto:
50 g ramslök eller basilika
60 g färsk spenat
1 vitlöksklyfta
1 dl pinjenötter
1 1/2 dl parmesanost
ca 1 1/2 dl olivolja
salt och peppar
En enkel lasagne där sparrisen kan bytas ut mot broccoli vintertid. Vill man bjuda på lasagnen så kan man förbereda en del för att sedan laga klart den när gästerna sitter till bords. Ramslök är inte det enklaste att få tag i, så känns dig fri att byta ut den mot basilika.
Börja med peston. Bryt ramslök eller basilika grovt. Skala vitlöksklyftan. Mixa alla ingredienserna till peston. Späd med olja till lagom konsistens.
Bryt av nedersta grova delen på sparrisen. Koka i saltat vatten i 2-3 minuter tills den är mjuk men med motstånd.
Skiva svampen. Hit går det bra att förbereda.
Värm gärna tallrikarna i 50° varm ugn i ca 20 min. Smörstek svampen. Riv eller pressa över vitlök på slutet. Salta och peppra. Skär lasagneplattorna i åtta lagom långa bitar om de är långa. Koka upp rikligt med väl saltat vatten. Koka lasagneplattorna. Lägg gärna i sparrisen precis på slutet så att den blir varm. Lägg upp två lasagneplattor på varje tallrik. Lägg i sparris och svamp. Klicka på ricottaost och lite pesto. Vik över lasagneplattorna litegrann. Toppa med extra pesto och citronskal. Dra gärna några tag med svartpepparkvarnen.
Foto: Lina Eriksson