En god och nyttig pasta att bjuda kompisarna eller familjen på tillsammans med en sallad. Varje gång man får en tomatkant över som man lätt slänger utan att ens tänka sig för – lägg den istället i en burk utan lock i frysen. Fortare än du anar är den full och kan användas istället för krossade tomater. Ett enkelt sätt att rädda maten!
4 portioner:
400 g valfri pasta, t ex spaghetti, lins- eller bönpasta
parmesanost
Linssås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 stjälk blekselleri
1 morot
1 msk torkad oregano eller salvia
1/2 dl olivolja
1 1/2 dl torkade belugalinser (svarta)
2 msk tomatpuré
5 dl frysta tomatslattar eller
1 förp. krossade tomater (400 g)
5 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
En god och nyttig pasta att bjuda kompisarna eller familjen på tillsammans med en sallad. Varje gång man får en tomatkant över som man lätt slänger utan att ens tänka sig för – lägg den istället i en burk utan lock i frysen. Fortare än du anar är den full och kan användas istället för krossade tomater. Ett enkelt sätt att rädda maten!
Börja med såsen. Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva bleksellerin tunt. Skala och riv morötterna.Fräs alla hackade grönsaker med torkad oregano eller salvia i olivoljan i en rymlig kastrull i cirka 5 minuter på svag värme utan att det får färg. Tillsätt linser, tomatpuré, tomater, vatten och balsamvinäger. Salta och peppra. Koka upp och rör om. Koka på svag värme under lock i 15-20 minuter tills linserna är mjuka, ta upp ettpar och prova. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Häll av i durkslag och blanda väl med såsen.Toppa med parmesan.
Vill du göra som italienarna?
Ta upp pastan direkt ur kokvattnet med en pastaslev. Lägg ner direkt i såsen och blanda väl. Italienarna själva häller inte av sin pasta i durkslag. Vet ni varför? Jo, för att i kokvattnet finns det stärkelse från pastan som är gör pastan lite krämig.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Tips!
Smula över ekologisk fetaost, svarta oliver och strimlade, soltorkade tomater vid servering.