Soppan ändrar karaktär beroende på vilken rotfrukt man har i. Välj en specifik för tydlig smak eller blanda av råvaror som behöver användas i kylen.
4 portioner:
1 gul lök eller 1/2 purjolök
800 g rotfrukter
2 msk smör eller olja
10 dl vatten
3 msk konc grönsaksfond eller 1 1/2 buljongtärning
2 dl valfri grädde, crème fraiche, färskost
eller vegetabiliskt alternativ
salt och svartpeppar
Soppan ändrar karaktär beroende på vilken rotfrukt man har i. Välj en specifik för tydlig smak eller blanda av råvaror som behöver användas i kylen.
Skala och skär lök och rotfrukter i bitar. Fräs i matfett i cirka 3 min. Häll på vatten och fond. Låt koka mjukt i ca 10 minuter. Mixa soppan slät med grädde eller annan produkt. Salta och peppra.
Addera:
- Mixa ner förvällda nässlor, spenat eller späd kål i soppan
- Mixa ner svenska örter i soppan
Toppa med:
- Kokta bönor, linser, kikärter
- En god röra, se recept i boken Eat Good
- Brödkrutonger smörstekta av halvtorrt,överblivet bröd
- Gör ugnsbakade chips av rotfruktsskalen att toppa soppan med