Servera med matiga dagobertmackor. Hur tjock en soppa ska vara är lite tycke oh smak. Späd med vatten om den känns för tjock.
4 portioner:
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 stjälk blekselleri
2 msk olivolja
8 dl vatten
2 msk konc grönsaksfond
250 g broccoli
2 dl frysta sojabönor eller gröna ärter
ca 100 g sköljd spenat
salt och peppar
Dagobertmackor:
6 skivor bröd, t ex Levain
150 g färskost naturell
1 msk dijonsenap
1-2 krm salt
2 dl strimlad gem- eller isbergssallad
2 tomater
150 g tunnskivad skinka, t ex Italiensk ugnsbakad skinka
Servera med matiga dagobertmackor. Hur tjock en soppa ska vara är lite tycke oh smak. Späd med vatten om den känns för tjock.
Ansa och skiva purjon. Skala och skiva vitlöksklyftor och blekselleri. Fräs allt i olivolja i ett par minuter. Tillsätt vatten och fond.Skär broccolin i bitar. Lägg ner i soppan och låt koka tills broccolin är precis mjuk, ca 5 min. Tillsätt sojabönor eller ärter och spenat. Låt få ett uppkok. Mixa soppan. Smaka av med salt och peppar.
Rör ihop färskost med senap, smaka av med salt. Bred färskosten på bröden. Skiva tomaterna tunt. Varva tomater, sallad och skinka mellan bröden, tre och tre. Halvera i trianglar.
Foto: Lina Eriksson
Soppterrine
Det är faktiskt himla trevligt att göra det lite extra fint vare sig det är vardag eller fest. Häll över soppan i en uppvärmd terrine vid servering.