Kronärtskockor med varm kryddolja kan vara bland det godaste jag vet. Plocka bladen och doppa dem i oljan. Otroligt trevligt att bruda på som förrätt, gärna på stående fot.
Cirka 6 portioner:
2 stora kronärtskockor, eller 3 mindre
3-4 liter vatten
2 msk salt
1 msk äppelcider- eller vitvinsvinäger
Kryddolja:
3 dl svensk, kallpressad rapsolja (eller olivolja)
1 dl kryddgrönt i hela kvistar, t ex libbsticka, rosmarin, timjan, dragon och basilika
1 lagerblad
ett par remsor citronskal
2 msk saft av citron
1 röd chili
2 vitlöksklyftor, lätt krossade
5 svartpepparkorn
1 tsk flingsalt
Kronärtskockor med varm kryddolja kan vara bland det godaste jag vet. Plocka bladen och doppa dem i oljan. Otroligt trevligt att bruda på som förrätt, gärna på stående fot.
Kronärtskockor: Bryt loss stjälken och skär av toppen på kronärtskockorna. Lägg dem i en rymlig gryta och häll på vatten så att det täcker. Tillsätt salt och äppelcidervinäger. Låt koka upp och koka skockorna tills det går lätt att dra bort ett av de yttersta bladen, i 45 minuter till 1 timme. Lyft upp dem och låt dem svalna. Plocka eventuellt loss bladen och lägg upp dem fint på ett fat, eller lägg fram dem hela. Plocka bort de innersta, lila bladen och skägget. Skär bottnarna i bitar. Lägg dem på fatet med bladen.
Blanda oljan med resten av ingredienserna i en kastrull. Värm den försiktigt, utan att den kokar. Häll upp oljan i en skål och ställ på fatet med kronärtskocksblad. Doppa blad och bitar av bottnar i den varma, smakrika oljan.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt