Färska majskolvar kan enkelt både grillas och ångas på grillen.
4 portioner Total tid: 40 minuter Varav Grilltid: 20 minuter (både indirekt och direkt grillning)
4 färska majskolvar, gärna med blast
salt och svartpeppar
Bbq-smör:
150 g rumsvarmt smör
1 tsk hel spiskummin
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
1/2 färsk chili, medelstark
2 tsk anchochilipulver
2 tsk rökt paprikapulver, gärna sött
några stänk worcestershiresås
salt och svartpeppar
° Blötlägg majskolvarna i kallt vatten med 1 msk salt medan grillen förbereds (cirka 20 minuter). Tänd grillen med kol eller briketter på ena sidan (för indirekt grillning). Ta upp majskolvarna och låt droppa av.
° Ångade majskolvar: Lägg dem på grillgallret på sidan utan kol (indirekt grillning). Grilla under lock i cirka 20 minuter. Vänd runt dem då och då. Ta upp dem och dra försiktigt bak blasten och knyt ihop. Servera med bbq-smör.
° Grillade majskolvar: Dra bak blasten på majskolvarna och knyt ihop med ett av bladen. Grilla runt om på sidan med glödande kol (direkt grillning) varvat med sidan utan kol (indirekt grillning) i cirka 15 minuter till de har fått fin färg. Servera med bbq-smör, eller med smör och riven parmesan.
° Bbq-smör: Rosta spiskumminen i en torr panna tills de får fin färg och börjar poppa i pannan. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Finhacka chilin. Mosa eller vispa ihop alla ingredienserna till smöret. Servera som en klick eller forma till en rulle i smörpapper och lägg i kylen att stelna.
Färska majskolvar kan enkelt både grillas och ångas på grillen.
Grilltips!
Majs med riven parmesan är helt enkelt grymt gott. Bred smör på majskolvarna och strö över finriven parmesan. Servera direkt med lime att pressa över.