Potatis och jordärtskocka = ren kärlek! Toppa det med lite citronzest och knapriga nötter så är du i himmelriket. Byt ut nötterna mot olika frön eller vad som finns hemma.
4 portioner:
1 gul lök
300 g potatis
400 g jordärtskockor
1/2 citron (så att de inte mörknar)
2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
salt och nymalen svartpeppar
Citronolja:
1 dl olivolja
finrivet skal av 1 citron
saft av 1/2 citron
Till servering:
rostade, grovhackade hasselnötter
Potatis och jordärtskocka = ren kärlek! Toppa det med lite citronzest och knapriga nötter så är du i himmelriket. Byt ut nötterna mot olika frön eller vad som finns hemma.
Skala och finhacka löken. Skala och skär potatis och jordärtskockor i mindre bitar. Lägg i vatten med citron så att de inte mörknar. Fräs löken i smör i 2-3 minuter utan att den får färg. Tillsätt grönsakerna och låt fräsa med i ett par minuter. Häll på vinet. Tillsätt buljongtärningar, vatten och grädde. Låt koka tills grönsakerna är mjuka, i 10-15 minuter.
Tillsätt mjölken och värm soppan. Mixa slät och skummig. Smaka av med salt och peppar.
Blanda olja, citronskal och citronsaft. Låt dra till sig smaker i minst 15 minuter.
Tips!
Servera gärna soppan som förrätt. Då räcker den till minst 8 personer.