Rädda råvaror som längtar efter att bli uppätet i kylen genom att stoppa det i soppan! Pastan kan bytas ut mot kokta makaroner, bovete, råris eller bulghur, det kanske redan finns något färdigkokt i kylen.
4 portioner:
2 dl pasta, ris eller gryn (5 dl kokta)
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 potatisar eller 1 liten palsternacka
2 msk olivolja
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk torkad timjan
1 liten klyfta vitkål, grönkål eller svartkål (200 g)
1/2 broccoli eller zucchini (ca 125 g)
65 g sköljd spenat
salt och svartpeppar
Tips!
Skiva halvtorrt bröd. Stek i lite olivolja i en stekpanna tills de har fått fin färg. Gnugga med en vitlöksklyfta och en tomathalva. Jättegott till soppan!
Rädda råvaror som längtar efter att bli uppätet i kylen genom att stoppa det i soppan! Pastan kan bytas ut mot kokta makaroner, bovete, råris eller bulghur, det kanske redan finns något färdigkokt i kylen.
Koka pasta, ris eller gryn (om det inte redan finns färdigkokt vill säga). Skölj i kallt vatten och ställ åt sidan så länge. Skär ett långt snitt i purjolöken och skölj den väl. Skiva tunt. Skala och skiva vitlöken. Skala och tärna eller skiva potatis eller palsternacka. Fräs grönsakerna i 2-3 minuter i olivoljan i en kastrull utan att det får färg.Tillsätt vatten, buljongtärningar och timjan. Koka upp och koka på medelvärme i 5 minuter. Strimla kålen fint. Skär loss eller plocka små broccolibuketter. Använder du hellre zucchini; skiva den. Lägg dem i soppan och koka i 5 minuter till. Tillsätt spenat och pasta. Smaka av med salt och peppar.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt