Grönsakssoppa

Rädda råvaror som längtar efter att bli uppätet i kylen genom att stoppa det i soppan! Pastan kan bytas ut mot kokta makaroner, bovete, råris eller bulghur, det kanske redan finns något färdigkokt i kylen.

4 portioner:

2 dl pasta, ris eller gryn (5 dl kokta)

1/2 purjolök

2 vitlöksklyftor

2 potatisar eller 1 liten palsternacka

2 msk olivolja

10 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

1 tsk torkad timjan

1 liten klyfta vitkål, grönkål eller svartkål (200 g)

1/2 broccoli eller zucchini (ca 125 g)

65 g sköljd spenat

salt och svartpeppar

Tips!

Skiva halvtorrt bröd. Stek i lite olivolja i en stekpanna tills de har fått fin färg. Gnugga med en vitlöksklyfta och en tomathalva. Jättegott till soppan!

 

Rädda råvaror som längtar efter att bli uppätet i kylen genom att stoppa det i soppan! Pastan kan bytas ut mot kokta makaroner, bovete, råris eller bulghur, det kanske redan finns något färdigkokt i kylen.

Koka pasta, ris eller gryn (om det inte redan finns färdigkokt vill säga). Skölj i kallt vatten och ställ åt sidan så länge. Skär ett långt snitt i purjolöken och skölj den väl. Skiva tunt. Skala och skiva vitlöken. Skala och tärna eller skiva potatis eller palsternacka. Fräs grönsakerna i 2-3 minuter i olivoljan i en kastrull utan att det får färg.Tillsätt vatten, buljongtärningar och timjan. Koka upp och koka på medelvärme i 5 minuter.  Strimla kålen fint. Skär loss eller plocka små broccolibuketter. Använder du hellre zucchini; skiva den. Lägg dem i soppan och koka i 5 minuter till. Tillsätt spenat och pasta. Smaka av med salt och peppar.  

 

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Trevliga att äta soppa ur:
Trevliga att äta soppa ur:

Fler Härliga Recept

Blåbärssoppa

Polenta med tomat- och svampsås

Spaghetti med linsbolognese

Blåbärsglasstårta

Tomatsoppa med ricottagnocchi

Sjyssta rårakor

Grönkålssoppa

Aubergine- och tomatgratäng

Vit sparrissoppa

Vårsallad

Quinoabiffar med avokadokräm

Ramen

Soppa med jordärtskocka

Morots- och ärtbollar

Rödbetsplättar med pestoklick

Morotsbröd