Värmande och smakrik rätt som gärna serveras tillsammans med len potatispuré. Fänkålssallad ger rätten den krispighet som behövs.
4 portioner:
8 medelstora portobellosvampar (ca 600 g)
100 g grönkål
100 g rumsvarmt smör
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, riven eller pressad
1 1/2 dl riven pecorinoost eller parmesan + lite extra
2 dl pankoströbröd + lite extra
1/2 dl pinjenötter
1/2 tsk salt
Potatispuré:
800 g vinterpotatis, t ex King Edward
50 g smör eller vegetabiliskt margarin
2 dl valfri mjölk
1 dl valfri crème fraiche
1-2 krm finriven muskot
1 dl finskuren gräslök
salt & vitpeppar
Fänkålssallad:
1 fänkål
1/2 tsk stött anis
2 msk olivolja
finrivet skal och saft av 1/2 apelsin
2 krm salt
ev röd oxalis till garnering
Värmande och smakrik rätt som gärna serveras tillsammans med len potatispuré. Fänkålssallad ger rätten den krispighet som behövs.
Sätt ugnen på 225°. Rosta anisen hastigt i en stekpanna till salladen (så kommer smaken fram bättre). Rör ihop den med olivolja, skal och saft av apelsin samt salt i en bunke, ställ åt sidan så länge. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt ånga av med hushållspapper under lock. Plocka under tiden loss foten på svamparna och hacka smått. Finhacka kålen. Mosa ihop smöret med olivolja, riven vitlök, pecorinoost, panko och salt. Vänd ner svamphack och kål. Lägg svamparna med kupiga sidan nedåt i en ugnssäker form, klicka i blandningen. Nyp ihop lite extra panko och pecorino eller parmesan och strö över med pinjenötter. Gratinera i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Skiva under tiden svampen är i ugnen fänkålen så tunt som möjligt, helst på mandolin. Arbeta in i apelsindressingen. Pressa ner potatisen i en kastrull. Tillsätt smör och vispa slätt. Värm mjölk med crème fraiche och rör ner lite i taget i potatisen. Smaksätt med riven muskot, salt och peppar. Rör i gräslök. Servera svampen med potatispuré och fänkålssallad.
Foto: Sanna Blåvarg
Förbereda?
Svamparna kan du förbereda helt tills de ska in i ugnen. Likaså potatispurén, som dock kan behöva spädas och vispas upp lite innan servering.