En nyttig och smakrika variant på risotto. Den är toppad med ett knaprigt strössel av rostad quinoa. Gör extra mycket strössel när du ändå är igång. Det är suveränt att ha i sallader och soppor, som alternativ till exempelvis rostad lök.
4 portioner:
3 + 1 dl valfri quinoa
8 dl grönsaksbuljong
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 zucchini
3 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
60 g färsk spenat
2 dl gröna ärter
2 dl riven parmesan, eller annan kraftfull ost
1/2 tsk salt
nymald peppar
Garnering:
2 dl blandade hackade grönaskott och blad, t ex persilja,
sakurakrasse, basilika, dill, ärtskott
finrivet skal av 1/2 citron
1 finhackad vitlöksklyfta
olivolja
En nyttig och smakrika variant på risotto. Den är toppad med ett knaprigt strössel av rostad quinoa. Gör extra mycket strössel när du ändå är igång. Det är suveränt att ha i sallader och soppor, som alternativ till exempelvis rostad lök.
Sätt ugnen på 200°.
Skölj quinoan i hett vatten i ett durkslag. Koka 1 dl av quinoan i en kastrull enligt anvisningen på förpackningen. Skölj i kallt vatten, låt rinna av väl.
Sprid ut den kokta quinoan väl på en plåt med bakplåtspapper. Salta. Rosta den i mitten av ugnen 15–20 minuter tills den fått fin färg och känns torr.
Koka upp buljong i enkastrull, håll den varm. Skala och finhacka lök och vitlök. Tärna zucchinin smått. Fräs grönsakerna i oljan i en gryta 2–3 minuter. Rör ner 3 dl okokt quinoa.Häll på vinet, låt koka in. Späd med buljong, lite i taget, tills quinoan börjar kännas mjuk, cirka 20 minuter. Rör ner spenat, ärter och parmesan i quinotton. Smaka av med salt och peppar.
Blanda hackat grönt med citronskal och vitlök. Strö det över quinotton vid servering. Ringla över lite extra olivolja. Toppa med rostad quinoa.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Tips!
Välj även andra gryn som finns hemma och anpassa vätskemängd därefter.