Att dela en helt sotig, svart lök är magiskt. Det ljusa, mjälla innanmätet doftar och smakar alldeles sött och friskt. Servera varma med svenskt örtsmör till.
4 portioner: (åtta lökar)
8 gula eller röda lökar med ordentligt med skal
Svenskt örtsmör:
150 g rumsvarmt smör
2 dl svenska örter, t ex
libbsticka, dill, gräslök, persilja
finrivet skal och saft av 1 ekologisk citron
2 krm salt
2 krm nymald, grovmald svartpeppar
Att dela en helt sotig, svart lök är magiskt. Det ljusa, mjälla innanmätet doftar och smakar alldeles sött och friskt. Servera varma med svenskt örtsmör till.
Tänd grillen. Låt spjällen undertill och i locket vara halvöppna. Finhacka örterna till smöret. Mosa eller vispa ihop alla ingredienser. Forma till en rulle i smörpapper. Lägg i kyl att stelna. Grilla lökarna runt om i cirka 40 minuter på direkt och indirekt grillning tills de är sotigt svarta på utsidan och känns helt mjuka i mitten när man provar med sticka eller tunn kniv. Servera lökarna varma med svenskt örtsmör.
Foto: Per Ranung
Grilltips!
Tänk på att det inte gör något att skalet blir helt sotigt. Det är ju bara snyggt! Det är det ljusa innanmätet man äter.