En god klassiker som blir nyskapande med roliga tillbehör. Köttet ska marinera i 3 timmar eller över natten för bäst resultat. Läs igenom receptet innan du börjar laga. Flera saker går nämligen bra att förbereda.
Cirka 4 portioner:
1 fläskfilé (ca 600 g)
smör och olja till stekning
2 dl vispgrädde
2 msk konc kalvfond
salt och nymalen svartpeppar
Marinad:
2 msk neutral raps- eller majsolja
2 msk balsamvinäger
finrivet skal av 1/2 apelsin
saft av 1 apelsin
2 msk honung
2 krossade vitlöksklyftor
Bakade potatisskivor:
1 kg g bakpotatis
3/4 dl olivolja
Fänkålssalt:
1/2 msk hela fänkålsfrön
2 msk flingsalt
2 msk finhackad persilja
3 krossade svartpepparkorn
Varmt vintergrönt:
200 g brysselkål
200 g svartkål
1 dl skalade, rostade hasselnötter
1/2 dl olivolja
salt och peppar
En god klassiker som blir nyskapande med roliga tillbehör. Köttet ska marinera i 3 timmar eller över natten för bäst resultat. Läs igenom receptet innan du börjar laga. Flera saker går nämligen bra att förbereda.
Kött: Rör ihop marinaden. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt ligga kallt i ca 3 tim, men gärna i ett dygn. Hit går det bra att förbereda. Ta ut köttet i god tid så att det blir rumstempererat, torka av det lätt. Sila ner marinaden i en kastrull. Bryn köttet runt om i smör och olja i en panna. Stick in en stektermometer i köttet. Sänk värmen på spisen till lägsta och häll 1 dl vatten runt köttet. Täck med lock eller folie. Låt brässera klart tills innertemperaturen är 65°. Tillsätt steksky, grädde och fond i marinaden. Koka ihop i ca 5 minuter. Smaka av noga med salt och peppar. Smaksätt ev med 1-2 tsk tryffelolja.
Potatis: Skala och skär potatisen i 2-3 mm tunna skivor. Halvera dem på längden. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Koka potatisen knappt mjuk i 3-5 min. Kontrollera noga så att den inte kokar sönder! Häll av försiktigt i durkslag och skölj i kallt vatten. Låt rinna av väl. Ställ potatisskivorna i fyra portionspajformar (eller i stor). (Pensla lite olja på potatisen om den förbereds). Rosta fänkålsfrö gyllene i en stekpanna. Mortla eller mixa väl med flingsalt, persilja och peppar. Hit går det bra att förbereda. Sätt ugnen på 225°. Ringla olivoljan på potatisen. Strö över ca 1/2 tsk av fänkålssaltet. Grädda i mitten av ugnen i 40-50 minuter tills skivorna blivit gyllene och krispiga.
Varmt vintergrönt: Ansa och plocka de yttre blad från brysselkålen, släng de som är tråkiga. Halvera brysselkålen. Strimla svartkålen. Hit går det bra att förbereda. Innan servering: Bryn allt på medelvärme i olivolja i 3-5 minuter. Salta och peppra.
Finns två ugnar?
Finns två ugnar kan man köra köttet på 150° ugnstemperatur till 65° innertemperatur (det par ca 30 min). Potatisen får under tiden gräddas i hög värme i den andra ugnen.
Smaksätt skyn:
Smaksätt gärna skysåsen med ett par teskedar tryffelolja eller med färskriven vintertryffel precis innan servering.