Lite lätt frasig i kanterna och mjukseg i mitten. Med fluffig vaniljgrädde och ett berg av svenska bär är detta rena drömmen. Bären kan varieras efter säsong. Det här är också en bra tårta för den som vill undvika gluten.
Cirka 12 bitar:
4 ägg
4 dl fint råsocker
7 dl hasselnötsmjöl (300 g)
3 dl kokosflingor (100 g)
Topping:
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde eller vegetabiliskt alternativ
1/2 liter hallon
cirka 1 liter färska, blandade bär
Lite lätt frasig i kanterna och mjukseg i mitten. Med fluffig vaniljgrädde och ett berg av svenska bär är detta rena drömmen. Bären kan varieras efter säsong. Det här är också en bra tårta för den som vill undvika gluten.
Sätt ugnen på 175°. Rita 4 rundlar à ca 20 cm på två bakplåtspapper. Smörj med smör eller olja. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt råsocker och vispa ljust och luftigt i cirka 5 minuter. Vänd ner hasselnötsmjöl och kokos. Bred ut smeten i de fyra rundlarna. Grädda en plåt i taget, i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills de har fått fin färg. Låt kallna helt. Drag försiktigt bort bakplåtspappret.
Häll grädden i en bunke. Halvera vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg dem i grädden. Vispa fluffigt. Mosa hallonen. Varva tårtbottnar med häften av grädden och allt hallonmos. Bred ut resten av grädden ovanpå tårtan. Toppa med ett berg av färska bär.
Tips!
Garnera gärna tårtan med ätliga blommor. T ex gurkört, violer, ringblomsblad eller krasseblommor.