Här behövs plåtformar för vaniljhjärtan. Vaniljkräm och deg kan förberedas och förvaras kallt separat, men när man väl lagt ihop dem i formarna behöver kakorna gräddas. Jag tycker att vaniljhjärtan är godast nybakade men kalla. De håller cirka 2 dagar.
12-14 hjärtan:
Deg:
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl florsocker
1/2 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
200 g smör
1 äggula
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
2 äggulor
4 msk strösocker
2 msk maizena majsstärkelse
Till servering:
florsocker
Här behövs plåtformar för vaniljhjärtan. Vaniljkräm och deg kan förberedas och förvaras kallt separat, men när man väl lagt ihop dem i formarna behöver kakorna gräddas. Jag tycker att vaniljhjärtan är godast nybakade men kalla. De håller cirka 2 dagar.
Lägg de torra ingredienserna till degen i en matberedare. Skär smöret i små kuber och tillsätt dem. Mixa ihop till en smulig deg (eller nyp ihop allt för hand). Tillsätt äggulan och mixa snabbt ihop till en deg. Tillsätt lite iskallt vatten om degen inte går ihop. Halvera degen och tryck ut hälften i formarna. Skrapa kanterna rena från deg. Ställ kallt tillsammans med den resterande degen i ca 30 min.
Dela vaniljstången på längden. Lägg den i en rostfri kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Obs! Akta så att den inte börjar koka, då koagulerar äggen och såsen blir grynig. Ta upp vaniljstången och låt krämen kallna. Förvara i kylen tills den ska användas.
Sätt ugnen på 200°. Fördela krämen i formarna. Kavla ut den resterande degen på mjölad bänk och skär ut hjärtformade degbitar till lock(använd en form som mall). Täck med degen och tryck till och jämna till kanterna. Baka i mitten av ugnen cirka 15 minuter tills de har fått ytterst lite färg. Låt svalna lite och stjälp/knacka sedan försiktigt ut dem ur sina formar. Pudra med rikligt med florsocker. Servera kakorna kalla men nybakade.