Rödbetskakan är lik den klassiska morotskakan. Rödbetor har också en fin sötma. Tänk på att använda en neutral olja då kallpressad blir för kraftfull i smaken.
Cirka 12 rutor:
2 stora rödbetor
1 3/4 dl neutral raps- eller majsolja
1 dl mörkt muscovadosocker
1 1/2 dl råsocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 msk mald kanel
1 1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
Frosting:
200 g färskost
1 krm äkta vaniljpulver
50 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
finrivet skal av 1 citron
Rödbetskakan är lik den klassiska morotskakan. Rödbetor har också en fin sötma. Tänk på att använda en neutral olja då kallpressad blir för kraftfull i smaken.
Sätt ugnen på 175°. Förbered en form, ca 18x25 cm, med bakplåtspapper. Skala och finriv rödbetorna. Krama ur dem lätt.
Vispa ihop olja, muscovadosocker och råsocker i en bunke i ett par minuter. Vispa i äggen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med rödbetorna. Fördela smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 min. Den ska precis ha stannat, då är den som saftigast. Prova med sticka. Låt kallna helt. Vispa ihop ingredienserna väl till frostingen. Spritsa eller bre på den svala kakan.
Foto: Lina Eriksson
Garnering:
Skiva rödbetor, gulbetor eller polkabetor tunt. Skär dem i remsor och rulla till små snurror att garnera kakorna med.
Det är även fint att göra små pumpor av marsipan att toppa kakorna med.