Rödbetsrutor med citronfrosting

Rödbetskakan är lik den klassiska morotskakan. Rödbetor har också en fin sötma. Tänk på att använda en neutral olja då kallpressad blir för kraftfull i smaken.

Cirka 12 rutor:

2 stora rödbetor

1 3/4 dl neutral raps- eller majsolja

1 dl mörkt muscovadosocker

1 1/2 dl råsocker

2 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 msk mald kanel

1 1/2 tsk bakpulver

1 krm salt

Frosting:

200 g färskost

1 krm äkta vaniljpulver

50 g rumstempererat smör

2 dl florsocker

finrivet skal av 1 citron

Rödbetskakan är lik den klassiska morotskakan. Rödbetor har också en fin sötma. Tänk på att använda en neutral olja då kallpressad blir för kraftfull i smaken.

Sätt ugnen på 175°. Förbered en form, ca 18x25 cm, med bakplåtspapper. Skala och finriv rödbetorna. Krama ur dem lätt.

Vispa ihop olja, muscovadosocker och råsocker i en bunke i ett par minuter. Vispa i äggen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med rödbetorna. Fördela smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 min. Den ska precis ha stannat, då är den som saftigast. Prova med sticka. Låt kallna helt. Vispa ihop ingredienserna väl till frostingen. Spritsa eller bre på den svala kakan.

 

Foto: Lina Eriksson

Garnering:

Skiva rödbetor, gulbetor eller polkabetor tunt. Skär dem i remsor och rulla till små snurror att garnera kakorna med.

Det är även fint att göra små pumpor av marsipan att toppa kakorna med.

 

Pudra med florsocker:
Pudra med florsocker:

Fler Härliga Recept

Chokladkolapaj

Päronkaka upp och ner

Chokladkolasnittar

Citronpaj med Italiensk maräng

Torta di Nonna

Chokladtårta med praliné

Jordgubbstårta

Påsktårta

Rabarberflarn till många

No bake cheesecake

Lussebullar

Havrekakor med variation

Saffransmazarin

Kladdkaka med whisky & salta jordnötter

Cheesecake med hasselnöt

Paj med torkad frukt