Ät pajen till eftermiddagsteet, eller som en inte allt för söt dessertpaj efter en soppa. Efter julen finns det ofta torkad frukt över som kan användas till pajen. Ju kallare ingredienser till mördegen, desto sprödare paj.
8-10 bitar:
Mördeg:
4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
175 g kallt smör, skuren i små kuber
finrivet skal av 1 citron
3 äggulor
Fyllning:
400 g torkad frukt, t ex dadlar och fikon
1 äpple
1/2 tsk mald kanel
1 1/2 vatten
1/2 dl konc äppeljuice
1 dl hackade hasselnötter eller mandlar
Pensling:
1 ägg, lätt uppvispat
strösocker
Ät pajen till eftermiddagsteet, eller som en inte allt för söt dessertpaj efter en soppa. Efter julen finns det ofta torkad frukt över som kan användas till pajen. Ju kallare ingredienser till mördegen, desto sprödare paj.
Pajdeg: Mixa de torra ingredienserna till degen med smöret, skuret i små bitar, tills det bildar smulor. Tillsätt äggulor och citronskal. Arbeta snabbt ihop till en deg (tillsätt några droppar iskallt vatten om den inte vill gå ihop). Lägg kallt i cirka 30 minuter. Kavla ut 2/3 av degen, det går enkelt mellan två bakplåtspapper. Lägg den i en pajform, ca 22 cm i diameter. Tryck försiktigt men väl in den i kanterna. Nagga med en gaffel.
Sätt ugnen på 175°C. Förgrädda pajskalet i 10 minuter tills det har fått lite färg.
Fyllning: Se till att den torkade frukten är urkärnad. Hacka torkad frukt och urkärnat äpple i bitar. Lägg alla ingredienser till fyllningen utom nötter i en kastrull. Koka på svag värme under lock i ca 10 minuter till en tjock massa. Låt svalna. Rör i nötter. Fördela fyllningen i pajskalet. Kalva ut resterande deg mellan bakplåtspapper och sporra eller skär ut remsor. Fläta dem på fyllningen. Pensla pajen med uppvispat ägg och strö över lite socker. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 20 min tills den börjar få fin färg. Servera ljummen eller kall.
Foto: Lina Eriksson
Tips!
Lättvispad grädde är gott till pajen.