Med en len chokladpannacotta fylls chokladpajen. För en spröd och fin pajbotten används kalla ingredienser som snabbt arbetas samman.
10-12 bitar:
100 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1/2 dl florsocker
1/2 tsk kanel
1 äggula
1 msk iskallt vatten
Fyllning:
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 krm äkta vaniljpulver
200 g dark milk choklad
(eller 100 g mörk choklad + 100 g
mjölkchoklad)
finrivet skal av 1/2 apelsin
1/2 krm salt
Garnering:
Till exempel apelsin, clementin och fikon
Med en len chokladpannacotta fylls chokladpajen. För en spröd och fin pajbotten används kalla ingredienser som snabbt arbetas samman.
Skär smöret i små bitar. Mixa eller nyp snabbt ihop med de torra ingredienserna. Tillsätt äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg kallt at vila i ca 30 min.
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut pajdegen tunt och tryck ut i en pajform med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter. Nagga väl med en gaffel. Baka i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills den är helt torr. Låt kallna. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädde med socker och vaniljpulver. Bryt chokladen i små bitar och rör ner i grädden tills den smält. Rör i apelsinskal och salt. Häll smeten i formen. Ställ kallt i minst 2 timmar eller över natten. Pudra gärna med kakao. Toppa med vacker vinterfrukt.
Förbered!
En dessert som går att förbereda dagen innan, det är ju himla skönt. Garnera strax före servering.