Dill och tomat är en oväntat härlig kombination, vanlig i bland annat Turkisk matlagning. Men det är med dill som med koriander, en riktig vattendelare. Byt ut dillen mot finhackad persilja om det känns för tufft. Jag väljer att använda färska tomater här, trots att de inte är riktigt i säsong på vintern, de ger nämligen en helt annan fräschör och textur än vad burktomater gör. Bönor som lagts i blöt och kokats själv är helt klart att föredra då de blir så mycket godare, men köpta fungerar så klart också. Används torkade bönor, så glöm inte lägga dem i blöt ca 8 timmar innan de kokas. Koka dem sedan separat och tillsätt i tomatsåsen. En klick matyoghurt passar bra till.
4 portioner:
4 auberginer
4 msk olivolja
1 tsk stötta fänkålsfrön
1 dl rostade hasselnötter
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Tomatbönor:
5 tomater
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 stjälk blekselleri
2 lagerblad
2 stjärnanis (kan uteslutas)
1/2 dl olivolja
2 dl torrt, vitt vin
400 g kokta, små vita bönor
1 dl hackad dill
Dill och tomat är en oväntat härlig kombination, vanlig i bland annat Turkisk matlagning. Men det är med dill som med koriander, en riktig vattendelare. Byt ut dillen mot finhackad persilja om det känns för tufft. Jag väljer att använda färska tomater här, trots att de inte är riktigt i säsong på vintern, de ger nämligen en helt annan fräschör och textur än vad burktomater gör. Bönor som lagts i blöt och kokats själv är helt klart att föredra då de blir så mycket godare, men köpta fungerar så klart också. Används torkade bönor, så glöm inte lägga dem i blöt ca 8 timmar innan de kokas. Koka dem sedan separat och tillsätt i tomatsåsen. En klick matyoghurt passar bra till.
Skålla, skala och hacka tomaterna till ragun. Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva bleksellerin tunt. Sätt ugnen på 225°. Halvera auberginerna och skär ett rutmönster, inte helt igenom skalet. Pensla med olivoljan. Strö över fänkålsfrö. Salta och peppra. Baka i mitten av ugnen i 20- 30 minuter tills de har fått fin färg och är mjuka.
Fräs under tiden auberginen är i ugnen lök, vitlök, selleri och kryddor i olivoljan på svag värme utan att det får färg i cirka 5 minuter. Höj värmen och häll på vinet så att det fräser till i pannan. Tillsätt tomatkött. Salta, peppra och låt puttra på svag värme i cirka 20 minuter. Skölj och vänd ner bönor och dill. Servera med rostad aubergine. Toppa med rostade hasselnötter.
Tips!
Kikärter eller andra slags bönor är också gott i tomatsåsen.