När apelsinerna är som finast är det härligt att spara lite på flaska. Blanda olika sorters apelsiner, eller välj blonda eller enbart blodapelsin, då kan det blir en riktigt mörkröd saft. Jag väljer ofta att ha i den färskpressade juicen sist för att få lite fruktkött i, men hållbarheten blir då inte lika lång. Vill man undvika citronsyra i sin saft så frys in den och ta ut vartefter den går åt.
ca 2 1/2 lit färdig saft:
2 kg ekologiska blodapelsiner (eller blonda)
saften av 2 ekologiska citroner
1.8 lit ekologiskt strösocker
2 msk citronsyra
1 liter vatten
När apelsinerna är som finast är det härligt att spara lite på flaska. Blanda olika sorters apelsiner, eller välj blonda eller enbart blodapelsin, då kan det blir en riktigt mörkröd saft. Jag väljer ofta att ha i den färskpressade juicen sist för att få lite fruktkött i, men hållbarheten blir då inte lika lång. Vill man undvika citronsyra i sin saft så frys in den och ta ut vartefter den går åt.
Tvätta apelsinerna noga i varmt vatten och torka dem. Skala eller riv av det yttersta skalet utan att något av det vita kommer med. Lägg skalet med socker och citronsyra i en rymlig rostfri bunke. Koka upp vattnet och häll det över skal- och sockerblandningen. Rör då och då så att sockret löser sig. Sila saften. Dela och pressa ur saften ur apelsinerna. Pressa även ur saften ur citronerna. Häll fruktsaften i sockerblandningen och rör väl till allt socker löst sig. Sila saften igen om du önskar saften utan fruktkött. Häll upp saften på väl rengjorda kalla flaskor (eller i plastförpackningar att frysa in). Tillslut väl. Förvara svalt.
Den som vill krydda sin saft kan tillsätta t ex 1/2 halverad vaniljstång eller 2 kanelstänger i sockerblandningen.
Foto: Lina Eriksson
Smaka av!
Både apelsinsort och mängd fruktsaft i apelsinerna påverkar smaken. När saften är klar, testa lite saft utspätt i vatten för att känna om lagom sött/syrligt. Reglera annars med lite extra citronsaft eller socker.