Att baka de första lussebullarna är för mig starten på julen. Advent och hela december är nästan det bästa med hela julfirandet tycker jag. Självaste julen är mysig, men upptakten och fixet inför är extra härligt. De två viktigaste sakerna inför saffransbaket: ha inte för mycket mjöl i degen, då blir bullarna torra. Köp riktigt bra saffran, och lägg den gärna i lite sprit innan.
Ingredienser:
3 kuvert saffran (1 1/2 g)
2 msk konjak eller annan sprit
175 g rumsvarmt smör
1 paket jäst (50 g)
1 dl vit sirap
1 dl strösocker
5 dl rumsvarm mjölk
1 rumsvarmt ägg
1/2 tsk salt
16-18 dl vetemjöl
(eventuellt 1 dl hackade russin)
Garnering:
russin
1 uppvispat ägg
Att baka de första lussebullarna är för mig starten på julen. Advent och hela december är nästan det bästa med hela julfirandet tycker jag. Självaste julen är mysig, men upptakten och fixet inför är extra härligt. De två viktigaste sakerna inför saffransbaket: ha inte för mycket mjöl i degen, då blir bullarna torra. Köp riktigt bra saffran, och lägg den gärna i lite sprit innan.
Mortla och lägg saffranet i sprit i ca 15 min, (eller gärna över natten i en burk med lock). Rör ihop smöret med jäst, sirap, socker och saffranssprit i en bunke till en luftig blandning. Använd gärna en degmaskin. Rör ner mjölk, ägg och salt. Tillsätt det mesta av mjölet (och ev hackade russin), arbeta den ganska lösa degen väl i ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i cirka40 minuter.
Baka ut figurer på mjölat bakbord och tryck ner russin djupt i bullarna. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med ägg. Grädda enligt tabellen nedan. Låt svalna på galler under bakduk.
Några tips & råd till saffransbagaren:
Lägg saffranet i sprit innan bakning, då blir saffransbröden saftigare.
Använd inte för mycket mjöl i degen, låt den hellre vara lite kladdig när den bakas ut. Då blir bröden både luftigare och saftigare.
Gräddningstemperaturer för saffransbröd:
- Småbröd gräddas i mitten av ugnen i 6-8 minuter.
- Mellanstorabröd gräddas i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
- Stora bröd gräddas i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
Vaniljfyllning till snäckor och kransar
Halvera en vaniljstång på längden och skrapa ur fröna. Mosaihop 250 g rumsvarmt smör med vaniljfrön, 1 1/2 dl socker och 1/2 dl ströbröd.
Av 1 sats deg blirdet ca 36 riktigt stora vaniljsnäckor. De görs precis som klassiskakanelbullar. De penslas med ägg och ett russin trycks ner i mitten.
Saffranskransar
Av 1 sats deg blir det ca 48 portionskransar. Pensla med ägg och toppa med hackade pistagenötter. Eller grädda först bullarna, penslade med ägg efter gräddning och doppa väl i strösocker.