Bananbröd

Bröd eller kaka? Hmmmm, något mittemellan ungefär. Alldeles perfekt som mellanmål. Brödet är godast nybakat, men om inte hela går åt i ett nafs, stoppa skivor i brödrosten och bre på lite jordnötssmör. Mums!

Cirka 12 skivor:

3 bruna bananer

2 ägg

3/4 dl honung eller agavesirap

2 msk rapsolja

1 dl vatten

4 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1/2 tsk kanel

2 krm salt

Bröd eller kaka? Hmmmm, något mittemellan ungefär. Alldeles perfekt som mellanmål. Brödet är godast nybakat, men om inte hela går åt i ett nafs, stoppa skivor i brödrosten och bre på lite jordnötssmör. Mums!

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 1 1/2-liters bakform med rikligt med smör (eller kokosolja) och ströbröd. Halvera en av bananerna på längden. Mosa två bananer i en bunke. Rör ner ägg, honung eller agavesirap, rapsolja och vatten. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel och salt i en annan bunke. Rör ner väl i bananblandningen. Bred ut smeten i bakformen. Lägg på bananhalvorna och tryck ner dem lätt. Baka i mitten av ugnen i 35-45 minuter. Prova med sticka att den känns klar i mitten. Låt svalna lite innan den stjälps upp.

Tips!

Kan man äta bruna bananer? Jo, verkligen! De är så fiffiga att ha i bakning eftersom ju brunare bananer, desto högre sötma. Så alltså, ju brunare bananer du hittar att ha i bananbrödet, desto sötare bröd. Vi slänger på tok för många bananer, så nu är det dags att baka mer bananbröd! Man kan också skiva bananerna och stoppa i frysen för att ha i smoothiebowl och snabb glass.

 

 

Testa även bananglass...
Testa även bananglass...
... eller second handbananer

Fler Härliga Recept

Julbröd

Apelsinsallad med passion

Grön smoothie

Bananglass

Hamburgerbröd

Hallonkvarg med crunch

Couscous med betor

Valnötskex

Spaghetti med linsbolognese

Viltkebab

Blåbärsglasstårta

Rågpanerad strömming

Grönsaker med ärtdipp

Morots- och ärtbollar

Helgfrukost

Blåbärssoppa