Bröd eller kaka? Hmmmm, något mittemellan ungefär. Alldeles perfekt som mellanmål. Brödet är godast nybakat, men om inte hela går åt i ett nafs, stoppa skivor i brödrosten och bre på lite jordnötssmör. Mums!
Cirka 12 skivor:
3 bruna bananer
2 ägg
3/4 dl honung eller agavesirap
2 msk rapsolja
1 dl vatten
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
2 krm salt
Bröd eller kaka? Hmmmm, något mittemellan ungefär. Alldeles perfekt som mellanmål. Brödet är godast nybakat, men om inte hela går åt i ett nafs, stoppa skivor i brödrosten och bre på lite jordnötssmör. Mums!
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 1 1/2-liters bakform med rikligt med smör (eller kokosolja) och ströbröd. Halvera en av bananerna på längden. Mosa två bananer i en bunke. Rör ner ägg, honung eller agavesirap, rapsolja och vatten. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel och salt i en annan bunke. Rör ner väl i bananblandningen. Bred ut smeten i bakformen. Lägg på bananhalvorna och tryck ner dem lätt. Baka i mitten av ugnen i 35-45 minuter. Prova med sticka att den känns klar i mitten. Låt svalna lite innan den stjälps upp.
Tips!
Kan man äta bruna bananer? Jo, verkligen! De är så fiffiga att ha i bakning eftersom ju brunare bananer, desto högre sötma. Så alltså, ju brunare bananer du hittar att ha i bananbrödet, desto sötare bröd. Vi slänger på tok för många bananer, så nu är det dags att baka mer bananbröd! Man kan också skiva bananerna och stoppa i frysen för att ha i smoothiebowl och snabb glass.