Det blir alldeles fantastiskt att baka bröd i en gryta. Det håller formen och får fin yta runt hela brödet tack vare att grytan är smord på insidan.
1 stort bröd:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1/2 msk salt
1 tsk ättikssprit (12%)
1 msk honung
2 dl havregryn
6 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
Det blir alldeles fantastiskt att baka bröd i en gryta. Det håller formen och får fin yta runt hela brödet tack vare att grytan är smord på insidan.
Blanda ihop alla ingredienser utom mjölet till en smet.Tillsätt mjölet och arbeta i 10 minuter, gärna i en assistent. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Låt degen ligga kvar i bunken och vik in degsidorna mot mitten, tryck till väl. Man kan gärna slå till degen med knytnäven! Vänd brödet med skarven nedåt. Låt jäsa i ytterligare 1 timme i degbunken. Upprepa samma sak en gång till (alltså vik in sidorna och tryck till). Smörj insidan av en ugnssäker gryta som rymmer ca 2 liter väl med smör, även hela vägen upp på sidorna och insidan av locket. Lägg över brödet i grytan (skarven nedåt). Låt jäsa i ytterligare 40 min. Sätt ugnen på 225°. Ställ en form med cirka 5 dl varmt vatten i botten av ugnen. Ställ in grytan i mitten av ugnen, med locket på. Baka i 20 minuter. Ta av locket och grädda i ytterligare ca 20 minuter tills brödet har fått fin färg och låter ihåligt när man knackar på det. Låt vara kvar i grytan i ca 5 min. Knacka och lirka ur det försiktigt ut grytan (det kan behövas en liten kniv att skära loss det i kanterna. Låt svalna på galler under bakduk.
Foto: Per Ranung
Smörj väl!
Vare sig du använder den gryta som finns i min butik eller om du har en bra hemma så är det bra att låta smörja den riktigt väl.