De här bullarna får jäsa kallt över natten och kan sedan enkelt klickas ner i formar eller direkt på plåt. Morötterna gör dem extra saftiga och ihop med frön blir de dessutom riktigt nyttiga.
12 frallor:
1 medelstor morot
15 g jäst
5 dl kallt vatten
2 msk linfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl vetekli
2 tsk salt
1 dl grahamsmjöl- eller grovt rågmjöl
8-9 dl vetemjöl
Garnering:
1/2 dl valfri mjölk
1/2 dl pumpakärnor
1 msk linfrön
De här bullarna får jäsa kallt över natten och kan sedan enkelt klickas ner i formar eller direkt på plåt. Morötterna gör dem extra saftiga och ihop med frön blir de dessutom riktigt nyttiga.
Dag 1: Riv moroten. Lös jästen i det kalla vattnet i en rymlig bunke. Tillsätt morot, linfrö, pumpakärnor, vetekli, salt och mjöl. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Täck med plastfilm, men låt en liten glipa vara öppen. Ställ kallt över natten eller i cirka 10 timmar.
Sätt ugnen på 250°. Skeda upp tolv klickar, med hjälp av två matskedar, på en plåt med bakplåtspapper eller i pappersformar. Pensla bullarna med mjölk och strö över pumpakärnor och linfrön. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Tips!
Zucchini som rivits och kramats ur väl och riven rödbeta är gott att variera morötterna med.