Många bröd är goda varma och nybakade, detta är inget undantag! Ostbrödet bakas i en sockerkaksform för att få fin form, men går även att baka på en plåt. Då kan man minska gräddningstiden något. När varje bulle vänds i olja blir brödet extra frasigt. Vilken slags cheddar man väljer påverkar smaken. Jag gillar att använda en kraftfull, vällagrad cheddarost. Men även en amerikansk, mildare, orange cheddar ger också ett härligt bröd.
1 krans:
2 dl ljummet vatten (37°)
1 dl valfri mjölk
1 tsk jäst
7 dl vetemjöl special
2 tsk salt
4 dl riven cheddarost
1 dl olivolja
2 tsk hackad, färsk rosmarin
25 g smör eller vegetabiliskt margarin
rosmarinkvistar till garnering
Många bröd är goda varma och nybakade, detta är inget undantag! Ostbrödet bakas i en sockerkaksform för att få fin form, men går även att baka på en plåt. Då kan man minska gräddningstiden något. När varje bulle vänds i olja blir brödet extra frasigt. Vilken slags cheddar man väljer påverkar smaken. Jag gillar att använda en kraftfull, vällagrad cheddarost. Men även en amerikansk, mildare, orange cheddar ger också ett härligt bröd.
Värm vatten och mjölk ljummen (37°). Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med degvätskan.Tillsätt mjöl, hälften av osten och salt, arbeta degen kraftfullt i cirka 10 minuter, helst i maskin. Täck med bakduk och låt jäsa i 2 timmar. Mixa eller rör ihop oljan med rosmarin i en skål (mixas den blir den alldeles grön).
Skär ut 6-8 bitar av degen och rulla till bollar. Rulla runt dem väl i örtoljan och lägg dem i en sockerkaksform. Strö över resten av osten. Hyvla över smör eller vegetabiliskt margarin. Låt jäsa under bakduk. Sätt ugnen på 250°. Ställ in brödet mitt i ugnen och sänk värmen till 225°. Baka i cirka 25 minuter tills det har fått fin färg och låter ihåligt när du knackar på det. Det går även bra att prova med en stektermometer, när brödet är 96° i innertemperatur är det klart. Låt vila i formen i några minuter innan det stjälps upp på galler och får svalna. Garnera gärna med extra rosmarin.
Tips!
Brödet är absolut godast varmt, då kommer osten till sin rätt.