Sesamtoppade hamburgerbröd. Välj att göra 12 lite mindre eller 8 stora.
Du behöver:
2 dl mjölk el vegetabiliskt alternativ
1 dl vatten
25 g jäst
1/2 dl majsolja
2 tsk salt
2 tsk honung
1 ägg
9 dl vetemjöl
1 äggvita, lätt uppvispad
ca 1 dl sesamfrön
Sesamtoppade hamburgerbröd. Välj att göra 12 lite mindre eller 8 stora.
Värm mjölk och vatten i en kastrull tills det är fingervarmt (37°). Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt olja, salt, honung, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen riktigt smidig, gärna i ca 5 minuter i en assistent. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Dela degen i åtta till tolv bitar. Rulla dem till runda bollar och platta till dem väl med handen, kavla dem dessutom lätt. Pensla degbitarna lätt med äggvita, vänd dem i sesamfrö och lägg över på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden i mitten av ugnen, eller båda plåtarna samtidigt med varmluft, i 7-9 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt