Hamburgerbröd

Sesamtoppade hamburgerbröd. Välj att göra 12 lite mindre eller 8 stora.

Du behöver:

2 dl mjölk el vegetabiliskt alternativ

1 dl vatten

25 g jäst

1/2 dl majsolja

2 tsk salt

2 tsk honung

1 ägg

9 dl vetemjöl

1 äggvita,  lätt uppvispad

ca 1 dl sesamfrön

Sesamtoppade hamburgerbröd. Välj att göra 12 lite mindre eller 8 stora.

Värm mjölk och vatten i en kastrull tills det är fingervarmt (37°). Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt olja, salt, honung, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen riktigt smidig, gärna i ca 5 minuter i en assistent. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Dela degen i åtta till tolv bitar. Rulla dem till runda bollar och platta till dem väl med handen, kavla dem dessutom lätt. Pensla degbitarna lätt med äggvita, vänd dem i sesamfrö och lägg över på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden i mitten av ugnen, eller båda plåtarna samtidigt med varmluft, i 7-9 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Fler Härliga Recept

Knäckebröd

Fröknäcke

Rågsiktskakor

Pinnbröd med ost

Hamburgerbröd

Morotsbröd

Blåbärsscones

Grillbröd med löjromstopping

Fattiga riddare

Nyttiga nötrutor

Enkla fröfrallor

Nattjästa fröfrallor

Julbröd

Baguetter med ost och basilika

Cheddarkrans

Valnötskex