Nyttiga scones med blåbär. Smör och ost är gott på sconesen. Men även färskost och blåbärssylt.
2 runda kakor:
3 dl siktat dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
2 msk chiafrö
1 msk bakpulver
1 msk torkat blåbärspulver(kan uteslutas)
1 tsk salt
50 g kallt smör
2 1/2 dl valfri mjölk
1 dl blåbär
2 msk mjölk eller grädde till pensling
1/2 dl havregryn
blåbärspulver
Nyttiga scones med blåbär. Smör och ost är gott på sconesen. Men även färskost och blåbärssylt.
Sätt ugnen på 250°. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär smöret i små bitar och finfördela i mjölblandningen. Tillsätt mjölk och blåbär. Rör snabbt ihop till en kladdig deg. Forma till två runda kakor, ca 15 cm i diameter, direkt på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med mjölk. Skär ett kryss i bröden och strö över havregryn. Baka i mitten av ugnen i 13-15 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna lite innan servering. Pudra gärna över lite blåbärspulver.