De här frallorna gör jag ofta på helgen när frukosten gärna övergår i lunch, men även på sommaren i Skåne när vi har gäster som bor över. Då blir det dessutom mackor till picknick.
10–12 frallor
ca 15 g färsk jäst
2 dl kallt vatten
1 dl solros- eller pumpafrön
1/2 dl linfrö eller chiafrö
1 tsk salt
1 tsk honung
1 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl special
De här frallorna gör jag ofta på helgen när frukosten gärna övergår i lunch, men även på sommaren i Skåne när vi har gäster som bor över. Då blir det dessutom mackor till picknick.
Dag 1: Lös jästen i vattnet i en rymlig bunke. Rör i resten av ingredienserna utom vetemjöl. Arbeta ner vetemjölet, lite i taget. Täck bunken med plastfolie, men låt en liten glipa vara öppen. Ställ kallt över natten eller i ca 10 tim. Sätt ugnen på 250°C. Klicka ut bullar på bakplåtspappersklädd plåt. Strö ev över lite frön, t ex solrosfrö. Baka mitt i ugnen i 10-13 min. tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Foto: Lina Eriksson
Tips
Jag använder egentligen detta som en grunddeg, för att sedan hälla i lite allt möjligt beroende på vad som finns i kylen. Lite riven morot, andra frön och ett annat mjöl.