Här kan du välja vilka sorts bönor du vill mosa i, men mörkare sorter kommer att synas i brödet. Bönorna gör bara att bröden blir extra saftiga, det smakar ingenting alls. Finns det mjölk över där datumet gått ut så använd gärna den. Bröden är godast nybakade.
8 bröd:
1 dl kokta kikärter eller bönor
2 dl mjölk eller vegetabiliskt alternativ
1/2 dl neutral rapsolja
2 msk honung
4 dl rågsikt
1 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
Här kan du välja vilka sorts bönor du vill mosa i, men mörkare sorter kommer att synas i brödet. Bönorna gör bara att bröden blir extra saftiga, det smakar ingenting alls. Finns det mjölk över där datumet gått ut så använd gärna den. Bröden är godast nybakade.
Mosa kikärterna väl i en bunke, med en gaffel eller en mixerstav. Värm mjölken med oljan och honungen i en kastrull till den är fingervarm (37°) Häll mjölken över bönorna. Blanda rågsikt, salt och bakpulver och rör ner i bunken till en jämn deg. Dela degen i åtta bitar. Kavla ut dem tunt på mjölad arbetsbänk, först med slät kavel och sedan gärna med kruskavel så att de blir ”bubbliga”. Stek bröden i en torr stekpanna på medelvärme i 2-3 minuter på varje sida. Låt svalna lite i en bakduk.
Tips!
Smaksätt gärna degen med 1 tsk torkad, stött fänkål.