Skala bara äpplena om skalet är tjockt. Riktigt tunnskaliga äpplen kan gott få behålla skalet. Det här är en variant av den svenska klassiska smulpajen där jag har lagt till lite nötter och frön för att det ger en god knaprighet. Reglera sockermängden lite efter hur söta eller syrliga äpplena är. Jag använde ett medelsött äpple.
4 portioner:
400 g äpplen
smör
1 dl lingon
1/2 dl råsocker
1/2 tsk malen ingefära
Smuldeg:
150 g kallt smör
3 dl dinkelsikt eller vetemjöl
1/2 dl grovhackade hasselnötter
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solroskärnor
2-3 msk råsocker
Skala bara äpplena om skalet är tjockt. Riktigt tunnskaliga äpplen kan gott få behålla skalet. Det här är en variant av den svenska klassiska smulpajen där jag har lagt till lite nötter och frön för att det ger en god knaprighet. Reglera sockermängden lite efter hur söta eller syrliga äpplena är. Jag använde ett medelsött äpple.
Sätt ugnen på 225°. Kärna ur och skär äpplena i ganska småbitar. Smörj en ugnsform (eller 4 portionsformar) med rikligt med smör. Fördela äpplena i formen och strö över lingon, socker och ingefära. Skär smöret i kuber och nyp ihop det med mjölet till en smuldeg. Tillsätt resten av ingredienserna till degen och blanda ihop. Fördela smuldegen på äpplena och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter tills äpplena mjuknat och degen har fått fin färg.
Servera med fluff!
Låt 1/2 liter riktigt god gräddglass halvtina. Lösvispa 3 dl grädde och vispa sedan i glassen till ett underbart fluff.