En bra vardagscurry som tar nån halvtimme i anspråk att laga. Det förutsätter visserligen att man gjort currypastn innan, men testa verkligen! Det är ju underbart att göra egen, och doftar ljuuuuvligt. Köpt currypasta från butik är ofta helt okej också, som alternativ. Ärterna kan bytas ut mot andra grönsaker. Finns det t ex tomatslattar är de perfekta att hacka och tillsätta på slutet.
4 portioner:
600 g MSC eller ASC-märkt vit fiskfilé, t ex Pangasius, Sej eller Gös
2 gula lökar
1 sats currypasta, se recept
2 msk rapsolja
400 ml kokosmjölk
2 tsk strösocker
2 dl frysta, gröna ärter
saften av 1/2-1 lime
salt och peppar
1/2 dl hackad, färsk koriander
Currypasta:
1 kruka färsk koriander, även stjälkar
1 färsk, medelstark chili
1/2 tsk hel svartpeppar
1 1/2 tsk gurkmeja
1 tsk mald koriander
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk ingefära i bitar
1/2 msk keffir limeblad i flakes
(finns som torkad krydda)
1/2 msk flingsalt
1/2 dl rapsolja
En bra vardagscurry som tar nån halvtimme i anspråk att laga. Det förutsätter visserligen att man gjort currypastn innan, men testa verkligen! Det är ju underbart att göra egen, och doftar ljuuuuvligt. Köpt currypasta från butik är ofta helt okej också, som alternativ. Ärterna kan bytas ut mot andra grönsaker. Finns det t ex tomatslattar är de perfekta att hacka och tillsätta på slutet.
Currypasta: Grovhacka korianderblad och stjälkar. Grovhacka chilin. Mixa eller mortla ihop alla ingredienser väl.
Fiskcurry: Skär fisken i 3-4 cm stora bitar. Skala och skiva löken. Fräs löken med curry pastan i olja i en vid panna på medelvärme i ca 3 minuter. Tillsätt kokosmjölk och socker. Låt puttra ihop på svag värme i ca 5 min. Lägg i fisken och låt sjuda i 3-5 min tills den är genomkokt. Tillsätt ärter och låt bli varmt. Pressa i lime. Smaka av med salt och peppar. Strö över koriander.
Foto: Lina Eriksson
Vegocurry?
Bytut fisken mot fast tofu i bitar. Men låt dem då fräsa med redan från början tillsammans med löken!