Enkel lasagne

Enklare blir det knappast. Gott, nyttigt och av sådant som för det mesta finns hemma. En vardagslasagne där allt varvas direkt i formen. I vanliga fall är jag riktig motståndare till crème fraiche i lasagne, men det passar här, och gör lasagnen krämigt len.

4 portioner:

300 g blandade rotfrukter, till exempel morot och rotselleri

1 förpackning kokta bönor eller linser (380 g)

1 förpackning finkrossade eller passerade tomater (400 g)

2 tsk torkad basilika

1 1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 vitlöksklyftor

3 dl crème fraiche eller vegetabiliskt alternativ

3 dl rivenost + extra till topping

ca 2 msk olivolja

1 påse sköljd, färsk spenat (ca 65 g)

9 lasagneplattor (eventuellt bönpasta)

Enklare blir det knappast. Gott, nyttigt och av sådant som för det mesta finns hemma. En vardagslasagne där allt varvas direkt i formen. I vanliga fall är jag riktig motståndare till crème fraiche i lasagne, men det passar här, och gör lasagnen krämigt len.

Sätt ugnen på 200°. Skala och riv rotfrukterna grovt på rivjärn. Lägg dem i en bunke. Skölj bönorna i ett durkslag och vänd ner dem med rotfrukterna i bunken. Rör ner tomater, basilika, salt och peppar. Riv eller pressa ner vitlöken. Rör ihop crème fraiche och ost i en separat bunke.

Smörj en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm i diameter, med olja. Varva rotfruktsröran med crème fraicheröra, lasagneplattor och spenat. Börja och avsluta med rörorna. Strö över extra, riven ost. Ringla över lite olivolja. Baka i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills lasagneplattorna är mjuka och den har fått fin färg.

 

 

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Rädda maten!

Varje gång du får en tomatkant över som man lätt slänger utan att ens tänka sig för – lägg den istället i en burk utan lock i frysen. Fortare än du anar är den full och kan användas istället för krossade tomater. Ett enkelt sätt att rädda maten!

Fler Härliga Recept

Inlagda päron

Couscous med betor

Fiskcurry

Sjyssta rårakor

Späd sparrissallad med majovinägrette

Grönsaksgryta

Lövbiff med varm bönsallad

Potatisbullar med rårörda lingon

Höstspöken

Grönsaker med ärtdipp

Tomatpasta i långpanna

Gnocchi med grönkål

Sparrisburgare

Rödbetsplättar med pestoklick

Krispig citronpotatis

Majskolvar