Det här är bland de godaste kakor jag vet! Första gången jag fick baka dem var på en rastaurang jag jobbade på för massor av år sedan, sen har den följt med som en ständigt återkommande följeslagare. Ibland med citron eller lime. Och som här med apelsin. Använd en klassisk sockerkaksform eller 2 mindre (12 cm i diameter). Om de mindre formarna används så blir det även smet över till några muffins.
1 stor eller 2 mindre kakor:
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl blå vallmofrön +
extra till formar och garnering
250 g rumsvarmt smör
2 dl fint råsocker eller vitt socker
3 ägg
finrivet skal och saft av 1 apelsin
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm äkta vaniljpulver
2 krm salt
Glasyr:
2 dl florsocker
1 1/2 - 2 msk saft av apelsin
Till garnering:
zest av apelsin
Det här är bland de godaste kakor jag vet! Första gången jag fick baka dem var på en rastaurang jag jobbade på för massor av år sedan, sen har den följt med som en ständigt återkommande följeslagare. Ibland med citron eller lime. Och som här med apelsin. Använd en klassisk sockerkaksform eller 2 mindre (12 cm i diameter). Om de mindre formarna används så blir det även smet över till några muffins.
Koka upp mjölk och vallmofrön i en kastrull. Dra åt sidan att svalna. Sätt ugnen på175°C. Smörj kakformarna och bröa med vallmofrön. Vispa smör och socker pösigt i 2-3 minuter. Rör i äggen, ett i taget. Tillsätt skal och saft av apelsin.Blanda mjölet med bakpulver, vaniljpulver och salt. Vänd försiktigt ner det ismeten. Rör med lätt hand tills den är slät.
Fördela smeten i formarna. Grädda stor kaka i nedre delen av ugnen i 55-65 minuter och mindre kakor i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Känn med sticka mot slutet,de ska vara precis klara men inte kladdiga. Låt svalna lite innan de stjälps upp.
Rör ihop florsocker och apelsinsaft, lite i taget, tills det blir en lagom rinnig glasyr. Ringla den på kakan. (Det är fintom glasyren får vara ganska tjock så att den inte rinner ner helt från kakans sidor). Strö över extra vallmofrön och lite zest av apelsin.
Foto: Sanna Blåvarg