En klassisk lammstek ska gärna tillagas med benet kvar om jag får välja. Det känns på något vis trevligare att servera den så. Kryddorna kan självklart varieras lite som man själv vill, men det här är en god mix av örter och citron. Lite hetta från chli är också gott.
Cirka 6 personer:
ca 1,5 kg färsk, putsad lammstek, helst på ben
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk timjan, gärna citrontimjan
1 msk hackad färsk rosmarin
finrivet skal av 1 stor citron
2 msk rumstempererat smör
2 msk flingsalt
1/2 tsk nymald svartpeppar
En klassisk lammstek ska gärna tillagas med benet kvar om jag får välja. Det känns på något vis trevligare att servera den så. Kryddorna kan självklart varieras lite som man själv vill, men det här är en god mix av örter och citron. Lite hetta från chli är också gott.
Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva vitlök. Stöt med timjan, rosmarin och citronskal i en mortel. Rör ihop med smör, flingsalt och peppar. Gnid in steken väl med blandningen. Lägg den på ett galler ovanpå en långpanna och ställ in i mitten av ugnen. Sänk direkt värmen till 125°. Stek tills innertemperaturen är 56° för rosa kött (ca 2 tim). Låt vila ca 10 min före servering.
Foto: Lina Eriksson
Tips!
Vispa ur långpannan med lite grädde för jordens grymmaste skysås.