Päronkaka upp och ner

En riktigt saftig kaka som mår bäst av lite vaniljsås eller glass som sällskap. Byt ut päronen mot äpplen när de är som finast. Mandelmjöl kan ersättas med samma mängd fint mixade sötmandlar.‍

Cirka 10 bitar:

3-4 päron

smör

kanel

Mandelsmet:

225 g rumstempererat smör

2 1/2 dl strösocker

4 dl mandelmjöl

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk äkta vaniljfrön

1/2 tsk bakpulver

4 ägg

finrivet skal av 2 eko citroner

En riktigt saftig kaka som mår bäst av lite vaniljsås eller glass som sällskap. Byt ut päronen mot äpplen när de är som finast. Mandelmjöl kan ersättas med samma mängd fint mixade sötmandlar.‍

Halvera och skiva päronen tunt. Stek dem i ca 2 minuter i smör och kanel. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med avtagbar kant, 22 cm i diameter. Strö ett tunt lager kanel och socker i botten. Fördela päronen i ett fint mönster. Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker riktigt ljust och luftigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Tillsätt äggen, ett i taget, och sist citronskal. Fördela smeten på päronen och bred ut jämnt. Grädda i mitten av ugnen i 40-55 min. Prova med provsticka: Kanan skaprecis ha stannat. Täck ev med folie på slutet. Låt kakan svalna och vänd upppå ett fat.

 

Pudra på!

Extra kanel eller massor av vitt florsocker är både gott och fint på kakan.

Användbart här:
Användbart här:

Fler Härliga Recept

Fikonkaka med saffran

Paj med torkad frukt

Enkel rabarberpaj

Apelsinkaka

Pavlovakrans

Mördegskakor

Mandelkaka med citron

Havrekakor med variation

Chokladpannacottapaj

Frasiga apelsinlängder med mandel

Chokladtårta med praliné

Lussebullar

Nöttårta

Blåbärsglasstårta

No bake mangocheesecake

Vallmofrökaka