Denna kaka bakas uppochner. Om man skär apelsinerna riktigt tunt, och lägger dem noggrannt i ett fint omlottmönster så blir den fantastiskt vacker!
Till 1 kaka/Cirka 10 bitar:
3-4 apelsiner, valfri sort
1/2 dl vit sirap
saft från ändarna på apelsinen (ca 1 msk)
Smet:
150 g mjukt smör
2 dl eko strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
finrivet skal och saft av 1 apelsin
Denna kaka bakas uppochner. Om man skär apelsinerna riktigt tunt, och lägger dem noggrannt i ett fint omlottmönster så blir den fantastiskt vacker!
Sätt ugnen på 175°. Klipp till en rund bit bakplåtspapper, som passar i botten av en rund form, gärna med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter (kolla gärna måttet på din form så att den inte är för stor). Lägg pappret i botten av formen. Skiva apelsinerna riktigt tunt. Pressa saften ur apelsinens ändar och rör ihop med sirap, ringla apelsinsirapen i botten av formen. Lägg apelsinskivorna omlott i formen. Rör eller vispa ihop mjukt smör med strösocker i en bunke. Rör ner äggen. Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver samt skal och saft av apelsin. Klicka och bred försiktigt ut smeten i formen utan att apelsinerna glider runt. Baka i mitten av ugnen i 25-35 minuter tills den har fått fin färg och precis känns torr när du provar med t ex en potatissticka. Låt svalna i 5-10 minuter innan den stjälps upp med hjälp av en tallrik.
Foto: Sanna Blåvarg
Smaksätt gärna smeten med:
- 1 tsk kanel
- 2 tsk kardemumma
- 2 msk hackad, inlagd ingefära