En cheesecake behöver ju nödvändigtvis inte vara söt. Det här är ett matigt och bra tillbehör på julbordet. Den kan även serveras en fin förrätt med en skiva gravad lax bredvid, eller som ensamrätt med en rejäl sallad till.
Cirka 12 portioner:
300 g hackad, fryst grönkål
200 g kavring
75 g smör
2 gelatinblad
1 liten gul lök
4 dl crème fraiche
200 g färskost
1/2 tsk nymald muskotnöt
1 msk dijonsenap
1 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
En cheesecake behöver ju nödvändigtvis inte vara söt. Det här är ett matigt och bra tillbehör på julbordet. Den kan även serveras en fin förrätt med en skiva gravad lax bredvid, eller som ensamrätt med en rejäl sallad till.
Tina grönkålen och krama ur den väl. Mixa kavringen till smulor. Smält smöret och mixa ihop med smulorna. Tryck ut dem väl i en form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 min. Skala och hacka löken mycket fint. Värm 1 dl crème fraiche i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta.
Rör ihop resten av crème fraiche med färskostost, grönkål, lök, muskot, dijon, salt och peppar i en bunke.Rör ner den varma crème fraichen under konstant omrörning.
Bred ut blandningen väl i formen.Ställ kallt i ca 4 timmar före servering.
Foto: Lina Eriksson
Serveringstips!
För lite extra sting så kan man göra ett strössel av plockade persiljeblad, riven pepparrot och lite finskuren purjo.