Kolor hör hemma bland julgotterna. Jag gör alltid chokladkolor. Ibland med färskriven ingefära och ibland med salt.
Cirka 70 kolor:
3 dl vispgrädde
1/2 dl kakao
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1/2 tsk salt
1/2 dl glykossirap
Ca 1/2 tsk flingsalt
Kolor hör hemma bland julgotterna. Jag gör alltid chokladkolor. Ibland med färskriven ingefära och ibland med salt.
Vispa ihop grädde och kakao i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna. Koka upp och vispa den så att eventuella klumpar av kakao löser sig. Koka på medelvärme tills smeten är 124°. Häll ut smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20x25 cm. Låt svalna lite och smula över flingsalt. Låt kolan stelna i rumstemperatur och skär den seden i önskade bitar. Slå in i bakplåtspapper.
Tips till kolakokaren!
- En bra sockertermometer är en klok investering. Vissa stektermometrar går upp till höga temperaturer, då kan man använda den. Den bör gå upp till 130°.
- Den som inte har en termometer kan använda sig av det klassiska kulprovet. När smeten börjar kännas tung och seg droppar man lite smet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att rulla till en rund, fast kula är den klar.
- Koktiden är svår att ange till knäck, fudge och kolakokning. Det beror dels på om man väljer en vid eller smal kastrull, hur tjock botten den har och vilken värme smeten får koka i. Använd därför alltid termometer eller kulprovet till hjälp.
- Smaksätt din kola med dina egna favoritsmaker. Hackade polkagrisar, vanilj, någon fruktessens eller mint är några förslag.