En lite pysslig (men inte svår) småkaka med saffran och citron. Ju kallare ingredienser, desto finare slutresultat.
35-40 snurror:
Grunddeg:
5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
225 g kallt smör i kuber
Smaksättning 1:
finrivet skal av 1 citron
1 msk saft av citron
Smaksättning 2:
1 kuvert saffran (0,5 g)
1 msk hett vatten
En lite pysslig (men inte svår) småkaka med saffran och citron. Ju kallare ingredienser, desto finare slutresultat.
Mixa eller nyp ihop ingredienserna till grunddegen till fina smulor. Ta upp hälften och lägg åt sidan så länge. Lägg i smaksättning 1 (citron) och mixa till en smulig deg. Ta upp och knåda snabbt ihop till en deg. Blanda ihop smaksättning 2 (saffran) och häll i det i resten av degen. Mixa till en smulig deg. Ta upp och knåda snabbt ihop till en jämn deg. Lägg kallt att vila i cirka 30 minuter.
Kavla ut degbitarna till rektanglar på varsitt bakplåtspapper, ca 25x30 cm. Vänd upp den ena degen på den andra (så att degarna hamnar mellan papprena). Kalva lite lätt på det övre pappret så att de går ihop. Dra bort det övre pappret och rulla med lätt hand ihop allt till en helt tät rulle, från långsida till långsida. Det går bra om man tar hjälp av det undre pappret, som när man rullar ihop en rulltårta.
Sätt ugnen på 175°. Skär ut cirka 1 cm breda skivor av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter tills de börjar få ytterst lite färg. Låt svalna på plåten.
Bagarns knep!
När grunddegen mixats ihop är det bästa sättet, för att få de två degarna jämnstora, att väga dem på hushållsvåg.