En riktigt enkel och härlig paj att svänga ihop när man blir helt sugen på rabarberpaj. Den här degen ska bara tryckas ut i formen. Lätt som en plätt! Servera med ovispad eller lättvispad grädde, glass eller vaniljsås.
Cirka 4 portioner:
400 g rabarber
cirka 1 dl strösocker
Pajdeg:
175 g smör
1 tsk grovkrossad kardemumma
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
3/4 tsk bakpulver
1 nypa salt
En riktigt enkel och härlig paj att svänga ihop när man blir helt sugen på rabarberpaj. Den här degen ska bara tryckas ut i formen. Lätt som en plätt! Servera med ovispad eller lättvispad grädde, glass eller vaniljsås.
Skär rabarbern i cirka 1 cm breda bitar, skala den bara om den är grov. Lägg rabarbern i en vid kastrull med socker och 2 msk vatten. Låt koka ihop på medelvärme under lock i cirka 10 minuter. Rör om ett par gånger. Smaka av sötman och tillsätt eventuellt lite mer socker, men tänk på att pajdegen är ganska söt.
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Stöt kardemumman i en mortel. Rör ner kardemumma och resten av ingredienserna direkt ner i kastrullen med smält smör. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter, eller i fyra portionsformar. Tryck även upp en liten kant runt om. Fördela rabarberkompotten i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills den börjar få finfärg på kanterna. Låt svalna lite. Pudra gärna med lite florsocker. Servera med grädde, vispad eller ovispad.
Foto: Lina Eriksson
Tips!
Smaksätt gärna pajen med kanel, kardemumma, hackade pistagenötter eller lite rivet citronskal.